Kranj
972 ogledov

Skrb za javno zdravje v Kranju že 70 let

Laboratorij, 70 let organiziranega javnega zdravstva na Gorenjskem Milan Kosi
V Mestni hiši v Kranju bodo odprli razstavo Skrb za javno zdravje - 70 let organiziranega javnega zdravstva na Gorenjskem.

Letos obeležujemo sto let organiziranega delovanja na področju javnega zdravja v Sloveniji, naslednje leto pa 70. obletnico ustanovitve samostojnega zavoda za javno zdravje za Gorenjsko. Gorenjski muzej je tako v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje v Kranju pripravil zanimivo razstavo. "Skrb za javno zdravje vključuje številne dejavnosti za ohranjanje, varovanje in krepitev zdravja celotne populacije. V prvi vrsti je usmerjena v preventivo in vzgojo. Danes je varovanje zdravja prebivalcev Gorenjske v pristojnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), z organizacijskima enotama v Kranju," so zapisali v muzeju.

Organiziranost javnega zdravja na Gorenjskem se je začel leta 1945 z Okrajno higiensko postajo Kranj, ki deluje v okviru Okrajnega Ljudskega odbora Kranj. Leta 1952 je zrasel Okrajni higienski zavod Kranj, ki je bil del Zdravstvenega doma Kranj. Leta 1954 nastane samostojni Okrajni higienski zavod Kranj, leta 1961 Zavod za zdravstveno varstvo za Gorenjsko Kranj, leta 1973 pa Zavod za socialno medicino in higieno. Od 1978 do 1991 je bil del delovne organizacije Osnovno zdravstvo Gorenjske, potem pa leta 1992 samostojni. Zavod za zdravstveno varstvo Kranj. Leta 2014 se zavod razdeli na dva zavoda, in sicer Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Kranj, ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, lokacija Kranj.

Razstavo Skrb za javno zdravje - 70 let organiziranega javnega zdravstva na Gorenjskem bodo odprli v četrtek, 7. septembra 2023, ob 19.00 v Mestni hiši v Kranju. Razstavo bo odprla dr. Irena Grmek Košnik, specialistka klinične mikrobiologije in javnega zdravja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.