Kranj
318 ogledov

Tudi Mestna knjižnica Kranj praznuje!

Mestna knjižnica Kranj 3D Zavod Mediapro Mestna knjižnica Kranj je ena najsodobnejših v Sloveniji. Ob odprtju leta 2011 v Globusu so poudarjali, da so dnevna soba mesta, nato so geslo spremenili in postali hiša razgledov.
V Tednu splošnih knjižnic praznujejo splošne knjižnice po vsej Sloveniji.

V Mestni knjižnici Kranj (MKK) bodo od 18. do 25. novembra 2023 z dogodki opozarjali na pomembnost dostopa do znanja, ki je ključen za razvoj posameznika in družbe kot celote. "Knjižnice so pomemben del skupnosti, kjer se lahko ljudje učijo, srečujejo in izmenjujejo ideje. Letošnji program poteka pod sloganom Knjižnica, ključ do širokih obzorij. V tem tednu smo pripravili zanimive dogodke za vse generacije," so sporočili iz MKK

Prvi dogodek v kranjski knjižnici bodo pripravili v soboto, 18. novembra 2023. Od 10.00 do 13.00 bo v prvem nadstropju potekala Živa knjižnica. Ta deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da "knjige" dejansko govorijo, saj gre za ljudi z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in pogledi na svet, ki so jih pripravljeni deliti z bralci. Izposoja je časovno omejena, gre za dialog oziroma pogovor med bralcem in živo knjigo. Vsaka 'knjiga' ima svojo zgodbo, ki jo boste lahko spoznali in raziskali v sproščenem in prijetnem vzdušju.

Na Dan splošnih knjižnic, v ponedeljek, 20. november 2023, bo v prvem nadstropju od 18.00 do 20.00 strokovnjakinja Blanka Avguštin Florjanovič iz Centra za restavriranje in konserviranje Arhiva Republike Slovenije razkrila knjižne zaklade naše knjižnice, ki so običajno zaklenjeni v posebni ognjevarni omari. Ta priložnost bo obiskovalcim omogočila, da bolje razumejo bogastvo in pomembnost naše kulturne dediščine ter si prizadevamo za njeno ohranjanje za prihodnje generacije. Restavratorka bo skozi analizo materialov knjig razkrila skrite zgodbe, ki so zakopane v platnice in listke, ter omogočila boljše razumevanje časovnega in geografskega konteksta.

V dvorani bo v torek, 21. novembra 2023, ob 17.00 predstava Ifigenije Sfrčkljane, ki je sestavljena iz baleta s kihanjem, hoje po vrvi z nepričakovanim zaključkom, glasbene točke z virtuoznim žongliranjem z mikrofoni, aktivno vključevanje gledalcev pa naredi izvedbo prisrčno in živo. Predstava traja 35 minut, primerna je za otroke od 3. leta dalje, so pa vse brezplačne vstopnice že pošle

V četrtek, 23. novembra 2023, bo v dvorani kranjske knjižnice potekala tudi improvizirana predstava Legende o legendah. Gre za druženje prijateljev, ki bodo govorili svoje zgodbe iz odraščajočih let, najstniško neumnih časov ali pa zgolj o pripetljaju, ki se je zgodil prejšnji teden. Ker se na svoj spomin nikoli ne moremo popolnoma zanesti, so jih poimenovali kar legende. »Kiksovci« so že v letih karanten in izolacij preko spleta ustvarjali oddajo z naslovom Resnica ali laž, kjer so si govorili resnične in izmišljene zgodbe življenja, sedaj pa resnične zgodbe selijo na oder, kjer jim bo občinstvo pomagalo še s predlogi, da bo vsaka zgodba dobila zaslužen zaključek. Nastopajo člani Kuda KIKS so Rok Bohinc, Dino Kapetanovič, Rahela Klopčič, Matjaž Peklaj, Sašo Stare, Nejc Šmit in Rok Škrlep.

V soboto, 25. novembra 2023, pa obiskovalce med 10. in 13. uro vabijo v Bližnjice do knjižnice v Supernovi Kranj. "Knjižnica je prostor znanja, zabave in raznolikih storitev, ki želi biti dostopna vsem. Zato vas vabimo, da se nam pridružite v Bližnjicah do knjižnice v Supernovi Kranj (bivša Qlandija), kjer se boste lahko novi člani v knjižnico vpisali za eno leto brezplačno. Vpis vam bo omogočil dostop do naše bogate zbirke knjig, revij, e-knjig in drugih vsebin. Možna bo tudi izposoja knjig, saj bomo s seboj pripeljali prav poseben izbor, ki vas ne bo pustil ravnodušnih. Izkoristite priložnost in nas povprašajte o ponudbi knjižnice, pozanimajte se o možnostih izposoje e-knjig, zvočnih knjig, slovenskih filmov na spletu in drugih knjižničnih aplikacijah. V Bližnjicah do knjižnice vam bomo pomagali z nastavitvami obvestil v aplikaciji mCOBISS in odgovorili tudi na druga vaša vprašanja," so zapisali v MKK in dodali: "Spoznali boste široko paleto naših dogodkov, od predavanj za zdravo življenje, poljudno redstavljenih znanstvenih temah, pogovorov z avtorji knjižnih uspešnic in drugimi znanimi osebnostmi, ki jih srečujete v medijih in v lokalnem okolju. Predstavili vam bomo delavnice, družabne igre in druge priložnostne aktivnosti, ki jih pripravljamo za vse generacije." Ob vsem tem pripravljajo tudi pravljico za otroke, ki bo ob 10.30 in 11.00.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.