Kranj
226 ogledov

Učenci bodo spet lahko uspešno premagovali ovire

Prvi šolski dan v Kranju Peter Šalamon
Tudi v Mestni občini Kranj (MOK) se bodo v petek spet odprle osnovne in srednje šole, pa tudi vrtci.

"Še eno šolsko leto je pred vrati. Nekateri – tako vrtčevski otroci kot dijaki – se prvič odpravljajo v novo poglavje, kar je pomembna prelomnica zanje kot tudi za starše. Želim jim varno pot v šolo, prijetno odkrivanje novih svetov in uspešno premagovanje ovir. Staršem pa, da jim zaupajo in jih podpirajo, naj bodo ponosni nanje. Ravnateljicam, ravnateljem, učiteljicam, učiteljem, profesoricam, profesorjem, vzgojiteljicam in vzgojiteljem se zahvaljujem za predanost svojemu poslanstvu in usmerjanje kranjskih otrok in mladine pri oblikovanju prihodnosti. Na MOK smo v tem poletju izvajali številna investicijsko-vzdrževalna dela, vsa z istim ciljem – da bi otroci in mladina pridobivali nova znanja in veščine v še boljših razmerah. Vendar pa so se nekatere sanacije zaradi neugodnih vremenskih razmer zavlekle. Občina bo poskrbela, da bo pouk v nadomestnih prostorih potekal nemoteno. Naj bo novo šolsko leto prijetno in uspešno," je ob začetku novega šolskega leta povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Najdaljših šolskih počitnic v letu se tako zaključuje in v petek, 1. septembra, se bo po več kot dveh mesecih poletnega oddiha spet začel pouk v osnovnih in srednjih šolah. V desetih osnovnih šolah v MOK, med katerimi deluje ena s prilagojenim programom, se bo v šolskem letu 2023/2024 šolalo skupno 5710 učenk in učencev, med njimi bo 575 prvošolk in prvošolcev, kar je nekaj manj kot lani.

Na prvi šolski dan bodo v nekaterih šolah pozdravili tudi predstavniki vodstva MOK. Podžupan Janez Černe bo obiskal OŠ Jakoba Aljaža Kranj, matično OŠ Orehek in prvošolce OŠ Simona Jenka, podžupanja Manja Zorko pa OŠ Matije Čopa Kranj, OŠ Predoslje in matično OŠ Franceta Prešerna Kranj. "Prvošolci in prvošolke bodo v okviru projekta Voda iz pipe prejeli stekleničko s spodbudo, naj si kakovostno vodo, ki jo imamo v Kranju, čim večkrat natočijo iz pipe. MOK, ki jo je Evropska komisija uvrstila med 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, ponaša pa se tudi z nazivom evropska destinacija odličnosti 2023, otroke na ta način usmerja k trajnosti, in sicer k večkratni uporabi istega izdelka ter ustvarjanju družbe brez odpadkov," so ob tem sporočili iz kranjske občine.

V javne vrtce in zasebne s koncesijo pa se bo na območju MOK s 1. septembrom vključilo 2067 otrok v 123 oddelkih. Na novo je sprejetih 442 otrok, in sicer 299 v oddelke prvega starostnega obdobja, 138 v oddelke drugega starostnega obdobja, 5 pa v razvojni oddelek. Trenutno vrtci razpolagajo še s 53 prostimi mesti, in sicer 19 za prvo starostno obdobje, 30 za drugo starostno obdobje in 4 za razvojni oddelek. V okviru Kranjskih vrtcev se bodo med šolskim letom 2023/2024 odprli še 3 oddelki prvega starostnega obdobja, in sicer ko bodo zato izpolnjeni pogoji, s tem bodo imeli možnost vključitve v vrtec tudi otroci, ki starostni pogoj za sprejem v vrtec izpolnjujejo pozneje. Na centralni čakalni seznam je uvrščenih 129 otrok, od tega 109 otrok iz MOK in 20 otrok izven MOK, od tega 87 otrok še ne izpolnjuje starostnega pogoja za sprejem v vrtec. Sprejem otrok poteka skozi vse leto. Nekateri otroci kljub prostim mestom ostajajo na čakalnem seznamu, ker želijo starši otroka vključiti v točno določen vrtec.

 

Skupaj poskrbimo za varnost otrok in dijakov na šolskih poteh

"Nekateri bodo na šolski poti prvič in jo bodo šele spoznavali. Nekateri jo že dobro poznajo. V šolskem in ob-šolskem okolišu si bodo ustvarili nova prijateljstva. Pridobili nova znanja. Policisti bomo v sodelovanju z drugimi deležniki poskrbeli za varno udeležbo vseh v cestnem prometu, v šolskem okolju in izven njega," pa so sporočili iz Policijske uprave Kranj ter dodali: "Staršem, učiteljem, pedagoškim delavcem, športnim trenerjem, zaposlenim v mladinskih organizacijah in vsem, ki pri svojem delu prihajate v stik z otroki in mladostniki svetujemo, da bodite pozorni na znake, ki bi lahko nakazovali, da je otrok v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja. Da je v stiski. K prijavi tako ne pozivamo le žrtve, temveč tudi vse tiste, ki so stisko, znake nasilja, nasilje opazili ali mu bili priča. Enako velja za vrstnike in sošolce, ki naj v imenu žrtve poiščejo pomoč, delijo informacijo o stiski vrstnika in mu tako zagotovijo varnost. Saj žrtev včasih ne zmore ali ne zna sama poiskati pomoči. Želimo, da bi bilo obdobje šolskega leta mirno in varno. Tako na cesti, kot v šoli, doma in med različnimi aktivnostmi v prostem času."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.