Kranj
1261 ogledov

Ustavimo vandalizem na mestnih kolesih!

M. Ha.
Predvsem v Kranju opažajo povečanje vandalizma pri izposoji koles.

Na območjih uporabe aplikacije Mobiln.si, kjer je na voljo souporaba koles v 34 občinah, se srečujejo s povečanim številom vandaliziranih in poškodovanih koles ter nepravilno uporabo teh prevoznih sredstev. Največji delež tega je v Mestni občini Kranj, pri uporabi sistema KRsKOLESOM. Kranj se sicer s 76 električnimi in 95 navadnimi kolesi ponaša z največjim elektrificiranim sistemom za izposojo koles v Sloveniji. Izposoja bo v kratkem možna že na 30. lokaciji po vrsti – na parkirišču P + R Zlato polje, katerega gradnja je v zaključni fazi. Žal pa pri, med in po izposoji teh koles, ki so pomemben člen pri trajnostni mobilnosti v mestih, pogosto prihaja do namernih poškodb.

"Vse uporabnike sistema souporabe koles Mobiln.si pozivamo, naj bodo odgovorni in varni v prometu ter ustavijo vandalizem na mestnih kolesih. Ob tem velja opozoriti še, da uporabnik storitev s podpisom obrazca za registracijo z izjavo sprejema splošne pogoje ter s tem odgovarja za kakršnokoli škodo, ki nastane med uporabo kolesa, ter soglaša, da ima nosilec v primeru kršitev splošnih pogojev pravico uporabniku zaračunati stroške in pogodbeno kazen," so pojasnili v Centru trajnostne mobilnosti Kranj.

V primeru deljenja dostopa do sistema je tako višina kazni 100 evrov, hkrati pa se uporabniku prepove uporabo sistema za tekoče leto. V primeru poškodb na kolesu, zaradi katerih ni možna nadaljnja uporaba, ali ob kraji kolesa, je uporabnik dolžan plačati pogodbeno kazen, ki se zaračuna v višini vrednosti kolesa. Znesek navadnega kolesa znaša 600 evrov, električnega pa 2.300 evrov. Prav tako se to obravnava kot hujša kršitev, ki se sankcionira z onemogočenjem uporabe sistema uporabniku v tekoči sezoni. Uporabnike, ki nepravilno zaklenejo kolo v ključavnico, ali pa ga sploh ne zaklenejo, nosilec kaznuje za neodgovorno uporabo koles z denarno kaznijo, in sicer za nezaklenjeno navadno kolo v znesku 80 evrov ter za električno kolo v znesku 150 evrov, ki jo morajo plačati lastnici mestnih koles Mestni občini Kranj. V primeru odtujitve je uporabnik lahko tudi odgovoren za malomarno ravnanje. V primeru, da uporabnik ob pregledu kolesa ugotovi, da kolo ni tehnično brezhibno, ali je kako drugače poškodovano, mora o tem takoj obvestiti vzdrževalca sistema na številko 01 530 53 03 oziroma lokalnega vzdrževalca. V Kranju je to Center trajnostne mobilnosti Kranj na telefonski številki 030 350 708. Podrobna navodila in pravila souporabe koles najdete na spletni strani Gorenjska.bike.

"Bodimo odgovorni do sebe in do drugih ter pazimo na javne dobrine, za katere posredno prispeva vsak od nas," so ob tem zaključili v Centru trajnostne mobilnosti Kranj.

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:22 01.julij 2023.

    Jih je pa v najlepšem mestu manj,ker tukaj pa hara šerif od dole

  • Avatar Leon
    Leon 15:45 26.junij 2023.

    Postavitev samopostrežnih koles je tvegana naložba in o tem bi morali računati . Sicer pa imamo policijo ,ki preganja kriminalce .

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 17:59 23.junij 2023.

    Kvaliteta življenja v Kranju je drastično padla, odkar je horda šiptarjev prišla v Kranj. Taka količina kozoje&cev je nesprejemljiva in nevzdržna. Vsak dan po par avtobusov šipteraja na kranjski avtobusni postaji.