Kranj
253 ogledov

V Barceloni potrditev, da je Kranj na pravi poti

12. svetovni kongres pametnih mest v Barceloni, sodelovala je tudi Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je odzval povabilu na 12. svetovni kongres pametnih mest, na katerem v treh dneh pričakujejo okoli 25.000 ljudi, vključno s predstavniki mest in podjetij iz več kot 800 mest iz vsega sveta.

Potem ko je na lanskem svetovnem kongresu pametnih mest (SCEWC) digitalni razvoj in načrte za zeleni prehod Kranja že predstavljal Tomaž Lanišek iz Urada za razvoj in pametno skupnost, so v Kranju tudi letos prejeli povabilo k udeležbi na največjem tovrstnem dogodku na svetu, ki poteka od 7. do 9. novembra pod geslom 'Oblikujemo novo urbano ero'. Ta na enem mestu združuje razstavljavce najbolj naprednih pametnih rešitev za mesta in ugledne razpravljavce – predstavnike mestnih oblasti, industrije in odločevalce.

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec se je tako odzval povabilu in se v torek zvečer najprej udeležil slavnostnega sprejema pri županu Barcelone Jaumeju Collboniju Cuadradi, bil pa je tudi eden od govorcev na okrogli mizi 'Ustvarjanje odpornih podnebno nevtralnih mest', na kateri so razpravljali o premagovanju ovir na poti k podnebni nevtralnosti, o trajnostnih urbanih rešitvah, vključevanju državljanov v te procese in tudi o možnostih financiranja takih projektov. Glede Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest je župan povedal, da trenutno usklajujejo akcijski načrt ukrepov za znižanje CO2 in možnost izvedbe do leta 2030, kar je v zaključni fazi in bo osnova za pripravo in podpis podnebne pogodbe, s katero se bo mesto neformalno zavezalo k uresničevanju ukrepov. »Oblikovali smo tako imenovano skupino za zeleni prehod s ključnimi strokovnjaki in deležniki s posameznih področij, na katerih lahko z različnimi ukrepi dosežemo zmanjšanje izpustov – energetika, promet, ravnanje z odpadki in krožno gospodarstvo, zelena infrastruktura in gradnja. Prvič v zgodovini smo začeli tudi z merjenjem izpustov v teh panogah in jih bomo pozorno merili in spremljali še v prihodnje. Pomemben, zlasti za razogljičenje prometa v Kranju, je tudi pilotni projekt UP-SCALE ter projekt za povečanje lokalne prehranske samooskrbe, med drugim tudi s skupnim javnim naročanjem živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih. S tem zlasti v šolah in vrtcih povečujemo delež lokalno pridelane hrane, s tem pa krajšamo tudi dobavne verige. Prehod v podnebno nevtralnost pa bo lažji tudi zaradi digitalnih rešitev, ki jih razvijamo in jih postopoma uvajamo,« je povedal Rakovec.

Župan je poudaril prednosti, ki jo ima Kranj kot misijsko in pilotno mesto, saj ima prilagojeno svetovanje in pomoč namenske platforme in svetovalcev konzorcija NetZeroCities. »Poleg tega to ponuja številne priložnosti za mreženje, izmenjavo najboljših praks med mesti in podporo pri vključevanju državljanov v misijo. Te nameravamo v Kranju aktivno vključiti prek naše digitalne platforme: z njimi bomo lahko na ta način komunicirali, jih obveščali in tudi ozaveščali v smeri bolj trajnostnega načina življenja. Zbiranje in analiza ključnih podatkov, ki se bodo stekali v platformo, pa nam bodo v pomoč pri še boljšemu upravljanju mesta in izboljšanje kakovosti bivanja v njem,« je poudaril.

12. svetovni kongres pametnih mest v Barceloni, sodelovala je tudi Mestna občina Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Na kongresu v Barceloni te dni sicer pričakujejo okoli 25.000 ljudi, vključno s predstavniki mest in podjetij iz več kot 800 mest iz vsega sveta, od katerih se številni predstavljajo tudi na razstaviščih – s pametnimi rešitvami, ter dobrimi praksami za ustvarjanje varnih, bolj zelenih in učinkovitih mest. Drevi so podelili tudi mednarodno priznane nagrade World Smart City Awards za najbolj inovativne mestne projekte in strategije – zanje se je potegovalo več kot 400 predlogov iz 63 držav. »Neverjetno, kaj vse je možno videti te dni v tem ogromnem razstavišču v Barceloni: prodorne ideje in izvirne inovacije s področja mobilnosti, pametnih mest, gradnje ter zelene in modre infrastrukture … Ogromno bomo odnesli v teh dneh v Barceloni, me pa veseli, da na kongresu predstavljajo tudi številne rešitve in ukrepe, ki jih v Kranju že izvajamo – od energetskih sanacij stavb do e-mobilnosti in digitalnih orodij. To nam znova potrjuje, da smo na pravi poti,« je prepričan kranjski župan Matjaž Rakovec.

12. svetovni kongres pametnih mest v Barceloni, sodelovala je tudi Mestna občina Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.