Kranj
182 ogledov

V Kranj prihaja več kot 250 dramatikov in dramatičark ter producente in producentke dramskih del

Prešernovo gledališče Kranj 2023/2024 arhiv Prešernovega gledališča Kranj
V Prešernovem gledališču Kranj bodo med 8. in 12. septembrom 2023 gostili pomembno srečanje mednarodne mreže The Fence.

Srečanje mednarodne mreže The Fence bo v Prešernovem gledališču Kranj (PGK) že 31. kongres mreže, ki združuje več kot 250 dramatikov in dramatičark ter producente in producentke dramskih del iz več kot 50 držav z vsega sveta, obenem pa bo ta neprofitna organizacija na srečanju obeležila dvajseto obletnico svojega delovanja. The Fence namreč že dve desetletji skrbi za uveljavljanje dramskih ustvarjalcev in ustvarjalk ter njihovih umetniških praks, spodbuja raznolikost, mobilnost prek nacionalnih meja in infrastrukturnih omejitev.

"Prešernovo gledališče z organizacijo mednarodnega srečanja sledi svoji želji in poslanstvu: spodbujati razvoj in prepoznavnost slovenske dramske pisave v širšem kontekstu, tudi zunaj pomladnega termina Tedna slovenske drame. Med dejavnosti srečanja so v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije uvrstili tudi celodnevno izobraževanje tujih in slovenskih ustvarjalcev, kar bo izredna priložnost za mednarodni stik, izmenjavo praks in izkušenj, povezovanje ter iskanje možnosti za vzpostavitev za dramsko ustvarjanje bolj spodbudnega okolja. Poleg problematike lokalnega kulturnega polja bodo v ospredju zlasti vprašanja žanrskega pisanja, reprezentacija marginaliziranih in manjšinskih skupin, literarni in dokumentarni viri pisanja, krstno uprizarjanje in načini produkcije novih besedil, financiranje prevodov in mednarodne promocije," pravi pomočnik direktorja PGK Rok Bozovičar in dodaja: "Obenem bo povezovanje s predstavniki sorodnih evropskih institucij za Prešernovo gledališče priložnost, da začne pripravljati obsežnejši evropski projekt Dramatika manjših evropskih jezikov, ki bo poskušal odgovoriti na številne izzive v zvezi z mednarodno navzočnostjo in mobilnostjo dramskih del v manjših evropskih jezikih."

Srečanje je podprlo Ministrstvo za kulturo, PGK pa ga organizira v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.