Kranj
449 ogledov

V Kranju mednarodno mreženje ob dnevu povezovanja

arhiv Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj je v okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja pripravila mednarodno konferenco Think Green, Go Sustainable (Misli zeleno, deluj trajnostno), na kateri je predstavila trajnostne in zelene prakse.

Evropska komisija je v letu 2022 Kranj izbrala v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, destinacija pa je osvojila tudi prestižni naslov Evropska destinacija odličnosti 2023. Mestna občina Kranj (MOK), ki se vse bolj mednarodno mreži, je v okviru mednarodnega dneva povezovanja Kranja pripravila mednarodno konferenco, na kateri je predstavnikom pobratenih in prijateljskih mest ter veleposlaništev predstavila trajnostne prakse v občini. "MOK se v zadnjem letu vse bolj mednarodno mreži. Neguje dolgoletne stike s pobratenimi in prijateljskimi mesti, vzpostavlja nove povezave, ki odpirajo priložnosti za razvoj mesta. Pa naj bo to postavljanje doprsnih kipov Prešernovih sodobnikov z vsega sveta v Parku La Ciotat, s čimer krepimo kulturne vezi, predstavitev zelene politike Kranja na forumu županov v Palači združenih narodov v Ženevi, ki so jo spremljali po vsem svetu, ali nova pobratenja, ki smo jih razširili tudi zunaj Evrope – v ZDA in Azijo," je na mednarodni konferenci v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj povedal župan Matjaž Rakovec in dodal: "Zaradi izmenjave izkušenj med mesti, spoznavanja dobrih praks, ki jih občine lahko vpeljejo v lokalno skupnost, vzpostavljanja dolgotrajnega prijateljstva, medsebojne pomoči in razumevanja raznolikosti."

Občina je nazadnje večje mednarodno srečanje med pobratenimi in prijateljskimi mesti v Kranju pripravila ob Prešernovem dnevu 2020, tik pred začetkom pandemije covida-19, ki je prekinila mednarodna sodelovanja. "Obdobje po pandemiji nas je okrepilo na področju trajnosti, izpeljali smo številne projekte in prejeli pomembne potrditve na evropski ravni. Med drugim nas je Evropska komisija povabila, da se predstavimo na največjem turističnem sejmu na svetu v Berlinu, o nas sta pisala The Guardian in The Times. Namen mednarodne konference Think Green, Go Sustainable je bil predstaviti primere dobrih praks v občini mednarodnemu okolju in prisluhniti primerom iz tujine. Prepričan sem, da se je vsak od nas na tem srečanju nekaj novega naučil, kar nam bo koristilo pri nadaljnjih korakih v smeri skrbi za okolje in podnebno nevtralnost," je povzel župan.

Osrednje predavanje je imela priznana klimatologinja, Kranjčanka, profesorica Lučka Kajfež Bogataj, soprejemnica Nobelove nagrade za mir. Povedala je več o poti do podnebne nevtralnosti. Predstavila je trenutno stanje podnebnih sprememb in pojasnila, zakaj je pomembno, da začnemo razmišljati zeleno, in si zaželela, da bi njeno sporočilo doseglo udeležence konference, med katerimi so bili tudi župani in veleposlaniki. "Recept je enostaven, začeti bi morali že včeraj, ne bo pa prepozno, če bomo začeli danes," je izpostavila.

Zadnji del konference je bil mednarodno obarvan. Misa Labarile iz Evropske komisije, ki se je prek spleta oglasila iz Bruslja, je predstavila pomen nagrade evropska destinacija odličnosti, ki si jo je letos prislužil Kranj, in pohvalila občinska prizadevanja pri trajnostni preobrazbi, projekte, dosežke, načrtovane aktivnosti in komuniciranje. V zadnjem delu konference pa so trajnostne primere dobrih praks predstavili še predstavniki turškega mesta Muratpaşa in madžarskega Székesfehérvár.

Prvi del konference so spremljali tudi dijaki Gimnazije Kranj, Gimnazije Franceta Prešerna in Šolskega centra Kranj, ki so v nadaljevanju o zelenih in trajnostnih temah razpravljali na delavnici o Kranju kot podnebno nevtralnem mestu do leta 2030. Delavnico je izvedel Urad za razvoj, pametno skupnost in projekte na MOK v sodelovanju s strokovnjaki podjetja K&Z, Svetovanje za razvoj, d. o. o, in Lokalne energetske agencije Gorenjske. Risbice s tematiko konference, ki so krasile dvorano Kovačnice, v kateri je potekal mednarodni dogodek, so prispevali učenke in učenci petih kranjskih osnovnih šol, Jakoba Aljaža, Matija Čopa, Orehek, Simona Jenka in Staneta Žagarja. Župan Rakovec je tako dodal, da je pri uveljavljanju trajnostnih praks zelo pomembno, da s tovrstnimi koncepti začnemo že pri otrocih. MOK tako v ta namen prvošolcem ob začetku šolskega leta podari stekleničke, jih s tem uči, naj pijejo vodo iz pipe in sledijo konceptu družbe brez odpadkov. Še en dober primer pa je aplikacija Zeleni pingvin, ki skozi različne naloge spodbuja otroke, kako živeti trajnostno.

 | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.