Kranj
59 ogledov

V Kranju na ogled zanimiv pogled na Cankarja

Razsava IC 2.2. Gorenjski muzej Kranj
V Galeriji Prešernove hiše v Kranju so odprli večmedijsko razstavo IC 2.2. Posvečena je Ivanu cankarju, njen osrednji medij pa je strip. Obiskovalci si lahko ogledajo pisan nabor del, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine. Razstava bo na ogled do 27. septembra.

Večmedijska razstava, posvečena Ivanu Cankarju ob stoletnici njegove smrti, se je po krstni predstavitvi leta 2018 preselila na Gorenjsko s tretjo ponovitvijo. Na razstavi, katere osrednji medij je strip in je na ogled v Galeriji Prešernove hiše v Kranju, med drugimi sodelujejo kar trije stripovski avtorji z Gorenjske. Projekt prinaša pisan nabor del, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine. Poleg klasičnih stripovskih obdelav in predelav del iz Cankarjevega opusa si je na razstavi moč ogledati tudi nekaj prizorov iz nagrajene stripovske biografije o Cankarju Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića. V Kranju se je razstavi pridružil tudi Marko Kociper, ki predstavlja kratek strip o Cankarjevi materi, navdahnjen z jinglom Radia Študent. Na razstavi ne manjka niti sodobnih umetniških pristopov, ki projekt izvijajo s področja stripa.

"Cankar se je ukvarjal s tem, kakšno vlogo ima umetnik v družbi, kakšen je odnos Slovencev do kulture. Zato smo v razstavo vključili tudi dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman, Ane Čigon in Borisa Beje, ki se Cankarjeve zapuščine lotevajo s kritičnimi pogledi na sodobni čas, pri čemer je eden osrednjih poudarkov v tem sklopu projekta namenjen seciranju položaja sodobnega umetnika v slovenski družbi in vrednotenju njegovega dela," je ob razstavi povedala kuratorica Katerina Mirovič.

Razstava bo na ogled do 27. septembra. Jutri pa v kranjskih Kricah Kracah pripravljajo tudi delavnico, ki bo trajala od 10. do 15. ure pod mentorstvom priznanih stripovskih avtorjev Andreja Štularja in Davida Krančana. Udeleženci - delavnica je namenjena otrokom od 10. leta - bodo ustvarjalni dan posvetili reševanju idej za lastno stripovsko zgodbo, pripovedovanju v slikah, oblikovanju dialogov, črkopisu in likovnemu jeziku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice