Kranj
123 ogledov

V Kranju o velikem razmahu mestnega turizma

Mestni turizem, konferenca v Kranju, Inštitut za politike prostora arhiv Inštitut za politike prostora
Inštitut za politike prostora v prostorih Mestne občine Kranj pripravlja Mednarodno konferenco o trajnostnem turizmu.

V prostorih Mestne občine Kranj bo v četrtek, 9. novembra 2023, konferenca Mestni turizem: Trajnostni turizem v malih in srednje velikih mestih. Na njej bodo obiskovalci spoznali, kaj so značilnosti mestnega turizma, njegove priložnosti in izzivi. Predstavniki tujih in domačih mest ter lokalnih organizacij bodo trajnostni turizem v mestih predstavili skozi dobre prakse in zanimive razprave.

Mestni turizem je v zadnjem desetletju doživel velik razmah. Mesta so postala dostopnejša zaradi boljših prometnih povezav in lažjega dostopa do informacij, zato se je število obiskovalcev v mestih močno povečalo. Poleg prepoznavnih mestnih destinacij z znanimi kulturno-zgodovinskimi spomeniki so turisti začeli obiskovati tudi manjša, turistično manj razvita mesta, ki so v zadnjih letih razvila zanimivo lokalno turistično ponudbo. "A kako zagotoviti, da razvoj turizma v mestih ne bo imel negativnih posledic na življenje lokalne skupnosti, kot so dvig življenjskih stroškov, pretirana gneča ali gentrifikacija? Kako vključiti prebivalce, zagotoviti pozitivni vpliv na lokalno ekonomijo in obenem ohranjati naravne in kulturne vrednote?" se sprašujejo organizatorji dogodka Inštitut za politike prostora.

"Nekatera evropska mesta so že našla odgovore na ta vprašanja. Spoznajte, kako portugalsko mesto Braga lokalnim prebivalcem omogoča, da se vživijo v vlogo turista v svojem domačem kraju. Kako v italijanski Sieni izobražujejo kulturne delavce o podnebnih spremembah in vplivih njihovega dela na okolje, kar vodi v organizacijo bolj trajnostnih dogodkov. Kako družbeno odgovoren hotel v Gdansku prepleta zgodbe socialne vključenosti in gostinstva. Spoznajte tudi domače zanimive prakse, od tega, zakaj in kako v Kranju merijo ogljični odtis na Kranjski dolgi mizi, kako v Idriji skrbijo za ohranjanje snovne in nesnovne kulturne dediščine in v Mariboru odkrivajo in predstavljajo zanimive zgodbe mesta na vsakoletnem Festivalu sprehodov," so še dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.