Kranj
3708 ogledov

V Kranju spet vrhunska kranjska gastronomija in lokalna ponudba hrane

Jure Eržen
V četrtek, 7. septembra 2023, od 17.00 do 21.00, na grajskem dvorišču Khiselstein, Zavod za turizem in kulturo Kranj ob podpori Mestne občine Kranj pripravlja gurmansko večerjo z izbrano vinsko spremljavo za sto gostov.

Zeleni kulinarični dogodek Kranjska dolga miza, za katero bo prostora za sto gostov, bo tudi letos postavljena na grajsko dvorišče Khiselstein. Gurmansko doživetje se bo osredotočilo na vrhunsko kranjsko gastronomijo in lokalno preskrbo, saj bodo na krožnikih zasijale sestavine, pridelane v Kranju in okolici. "S prireditvijo podpiramo vrhunsko kranjsko gastronomijo ter lokalne ponudnike hrane. Zelena nit letošnje Kranjske dolge mize, ki bo že tretja po vrsti, je sodelovanje in povezovanje med kmetovalci ter gostinci. V ospredje postavljamo lokalno pridelavo, kratke dobavne verige in samooskrbo. Chefi so za kulinarični dogodek že skrbno izbrali sestavine, ki jih gorenjski kmetovalci pridelujejo na domačijah v neposredni bližini Kranja," so sporočili na Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

Chefom kranjskih gostiln Urošu Gorjancu (Gostilna Krištof), Alešu Kristanu (Kmetija odprtih vrat pr’ Končovc) in Tomažu Polencu (Restavracija in kavarna Brioni) se bosta pri kuhanju tokrat pridružila Igor Jagodic (Restavracija Strelec) in Jorg Zupan (Aftr, Breg), oba rojena v Kranju. Poleg omenjenih bodo pri pripravi kulinaričnega dogodka, ki poudarja trajnostno gastronomijo, kratke dobavne verige in samooskrbo, pomagale še ekipe Gostilne Rekar, Gostilne Lakner, Bistroja Sonet ter Doma na Joštu.

"S kulinaričnim dogodkom, ki smo ga pripravili že lani in predlani, želimo okrepiti kranjsko trajnostno gastronomijo s poudarkom na lokalni pridelavi, kratkih dobavnih verigah in samooskrbi. Zato bodo poleg kuharjev in natakarjev tokrat v ospredju tudi posamezni kmetovalci iz Kranja in soseske, saj uspešne kulinarične zgodbe temeljijo ravno na sestavinah iz naše bližnje okolice," dodajajo na Zavodu. Vstopnice so možne v Kranjski hiši in na prodajnih mestih Eventima. Cena je 100 evrov, udeleženci pa se lahko odločijo za mesni ali veganski meni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.