Kranj
63 ogledov

V znamenju moških

Moški in zdravila Arhiv
Ob 26. septembru, Dnevu slovenskih lekarn, bodo farmacevti in lekarnarji opozarjali na pravilno in varno uporabo zdravil. Geslo Dneva slovenskih lekarn, že 16. po vrsti, pa je Zdravila in moški.

Med 23. septembrom in 3. oktobrom bosta obiskovalcem lekarn na voljo brezplačni storitvi: izdelava osebne kartice zdravil in pregled uporabe zdravil. Od 26. septembra naprej pa bo možno v vseh enotah Gorenjskih lekarn brezplačno dobiti tudi knjižico z naslovom Zdravila in moški. Knjižica nas vodi od fizioloških posebnosti moškega skozi različna življenjska obdobja do končne andropavze. Opisane so najpogostejše zdravstvene težave moških: rak, motnje erekcije, plešavost, benigno povečanje prostate..., katera zdravila ali prehranska dopolnila izbrati za ustrezne težave, na kaj je treba pri izbiri izdelkov paziti, kam se obrniti  po nasvet in pomoč. Zanimiva tema so tudi prepovedane substance.

Pripomoček za kritično oceno zdravja in načina življenja

Pri pripravi knjižice je sodelovala tudi magistra farmacije, zaposlena v Gorenjskih lekarnah, Patricija Dolinar, mag. farm.: »Letos smo se skupaj še s tremi magistrami iz Pomurja in Dolenjske odpravile na učno potovanje po planetu moških. Po nekaj mesečnem vijuganju med stranmi strokovne literature smo prišle do končnega izdelka – knjižice, ki vam bo brezplačno na voljo v vseh lekarnah. Kot mlada farmacevtka sem nanjo izjemno ponosna, saj so na enem mestu kratko in jedrnato predstavljena preverjena dejstva o predvsem zdravstvenih značilnostih moških. Gospodom naj služi kot dragocen pripomoček za kritično oceno zdravja in načina življenja, gospem pa kot utrta pot med številnimi (ne)poznanimi zanimivostmi nasprotnega spola«.

Največ moških umre za rakom

Po podatkih NIJZ je v Sloveniji leta 2018 največ moških umrlo za rakom (35,5 odstotka), sledijo bolezni srca in ožilja (32,6 odstotka), zunanji vzroki obolevnosti in umrljivosti, h katerim uvrščamo poškodbe in samomore (8,4 odstotka) ter bolezni dihal (5,3 odstotka) in prebavil (4,9 odstotka). Najpogostejše vrste raka so povezane z nezdravim življenjskim slogom (čezmerno prehranjenostjo in uživanjem alkoholnih pijač), ki je statistično bolj razširjen med odraslimi moškimi kot med ženskami.

Visok davek v prometnih nesrečah

Leta 2018 je bilo v Sloveniji 83 odstotkov umrlih v transportnih nezgodah moškega spola. Najpogostejše so transportne nezgode v cestnem prometu. Depresija je po statističnih podatkih približno dvakrat pogostejša med ženskami, vendar štirikrat več moških stori samomor. Zanimivo je tudi, da so moški dvakrat bolj dovzetni za zlorabo prepovedanih substanc kot ženske. Med tegobami, ki pestijo spolno zdravje moških, pa velja izpostaviti, da je ena izmed pogostejših moških težav prezgodnji izliv semena, ki doleti kar 30 odstotkov vseh odraslih moških, in je bolj razširjena od motenj erekcije.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.