Kranj
354 ogledov

Varnost v kranjski občini je stabilna

Občina Kranj Profimedia
Letno poročilo o varnostnih razmerah v Mestni občini Kranj (MOK), ki ga je pripravila skupna občinska uprava občin Gorenjske in policija, je pokazal, da so varnostne razmere v občini stabilne in dobre. Kaznivih dejanj je manj od dolgoletnega povprečja, kršitev javnega reda in miru pa se je prav tako zmanjšalo.

Prometna varnost ostaja eden izmed ključnih ciljev občinskega programa varnosti (OPV). Kljub povečanju števila prometnih nesreč v primerjavi z letom 2022, je skupna ocena, da so razmere na področju prometne varnosti dobre in stabilne. V letu 2023 je bilo v MOK zabeleženih 578 prometnih nesreč, kar je več kot preteklo leto. Vendar pa je število smrtnih žrtev upadlo s 7 na 4. Velik izziv predstavlja prekoračitev hitrosti, saj so merilni sistemi zaznali kar 11.973 kršitev, kar je 87 % več kot leto prej. Povečanje števila kršitev je predvsem posledica namestitve dveh novih radarjev.

Podžupanja Manja Zorko je prav tako izpostavila problem hitrosti. "Veliko je prekoračitev, zato apeliramo na vse voznike, da naj vozijo po predpisih. Predvsem so problematična območja šol in vrtcev," je povedala Zorko in ob tem dodala: "Še v tem letu bomo na podlagi meritev in novih načrtov varnih poti testirali nove barvite talne označitve, kot imajo to prakso v drugih občinah, kjer rezultati kažejo, da zelo zmanjšajo hitrost v teh območjih."

Na področju preprečevanja kriminalitete je poročilo pokazalo, da je bilo v letu 2023 obravnavanih 1.768 kaznivih dejanj, kar je primerljivo s časom pred pandemijo in pod dolgoletnim povprečjem. Skupna preiskanost kaznivih dejanj je znašala 58,5 %, kar je višje od dolgoletnega povprečja. V MOK so se tudi aktivno posvetili vzdrževanju javnega reda in miru. V letu 2023 je bilo zabeleženih 777 kršitev javnega reda, kar je v skladu s prejšnjimi leti.

Medobčinsko redarstvo je poleg rednih nalog veliko pozornosti posvečalo tudi preventivnemu delu. Sodelovali so s policijo, gasilci ter občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Ustrezna preventivna dejavnost namreč pomembno prispeva k večji varnosti občanov in občank.

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:56 11.junij 2024.

    V vsaki občini je varnost stabilna..., dokler ne pride do kakšne pizdarije!