Kranj
1471 ogledov

Več kolesarjev – več kolesarskih površin v Kranju

Kolesarski pas na Likozarjevi ulici v Kranju arhiv Mestna občina Kranj
V Kranju imamo vedno več kolesarjev. Mestna občina Kranj je tako v zadnjem času poskrbela tudi za kar nekaj novosti.

Kolesarstvo je v Kranju vedno bolj priljubljeno. Temu pritrjujejo tako zabeležene številke na števcih kolesarjev na Koroški cesti in Cesti Staneta Žagarja kot število izposoj v sistemu souporabe koles KRsKOLESOM. Letos so te zabeležili že več kot 40.000. Mestna občina Kranj pa sočasno širi tudi mrežo površin, ki so namenjene kolesarjem. Letos so pri tem presegli skupno dolžino 73 kilometrov, novih pa je za dobra dva kilometra, in sicer na Škofjeloški cesti in Ješetovi ulici v Stražišču, Likozarjevi, Šucevi in Kopališki ulici, nov kolesarski prehod so uredili pri nakupovalnem centru STOP SHOP na Primskovem, v sklopu obnove mostu čez Savo na Ljubljanski cesti gradijo kolesarska steza do železniške postaje in podobno.

Tako vozniki kot kolesarji so se v zadnjem obdobju že tudi navadili, kako poteka promet na voziščih, kjer so označeni kolesarski pasovi. "Kolesar ima znotraj svojega pasu namreč absolutno prednost in ga je dovoljeno prehiteti šele, ko to lahko storimo na dovolj široki varni razdalji. A prometne ureditve same po sebi ne zagotavljajo varnosti udeležencem v prometu. Slednja je odvisno predvsem od nas samih, zato bodimo pozorni in obzirni drug do drugega tako za volanom avtomobila kot krmilom kolesa," pojasnjujejo na kranjski občini.

Številne aktivnosti na področju trajnostne mobilnosti se, kot smo že poročali, pa obetajo tudi v Evropskem tednu mobilnosti, ki bo med 16. in 22. septembrom 2023. "Uvertura vanj pa se je v Kranju že začela – za nami je varno kolesarjenje in vožnja v prometu ter prometni poligon v Medgeneracijskem centru Kranj, 31. avgusta 2023 od 16.00 do 19.00 nas čaka KR trajnostni športni bazar v Centru trajnostne mobilnosti, 1. septembra štartamo z akcijo trajnostno v službo in šolo, dan pozneje pa bo test hoje z Gorenjska.bike," še dodajajo na občini.

PROMET Kranj Večja uporaba trajnostnih načinov potovanj prinaša številne pozitivne učinke
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.