Kranj
131 ogledov

Že skoraj 50 partnerjev za podnebno nevtralnost

Podpis zaveze z ukrepi za dosego ciljev, finančno konstrukcijo in prizadevanjem za podnebno nevtralnost v Kranju arhiv Mestna občina Kranj
Podnebno pogodbo z ukrepi za dosego ciljev, finančno konstrukcijo in prizadevanjem za podnebno nevtralnost v Kranju je do sedaj podpisalo skoraj 50 partnerjev.

Kranj je eno od 112 mest, ki jih je Evropska komisija leta 2022 izbrala v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, in po letu dni intenzivne priprave podnebne pogodbe so jo kot prva sodelujoča slovenska občina v Misiji (poleg Ljubljane in Velenja) 13. marca 2024 poslali v uradni pregled Evropski komisiji.

V tem pomembnem dokumentu so opredelili vse ključne ukrepe za dosego omenjenih ciljev ter načine in finančna sredstva za njihovo izvajanje. Poleg akcijskega in investicijskega načrta je ključen del podnebne pogodbe tudi zaveza partnerjev, ki so s svojim podpisom potrdili, da si bodo po svojih zmožnostih prizadevali pomagati Kranju pri uresničitvi cilja podnebne nevtralnosti, da bodo še naprej delovali družbeno in okoljsko odgovorno ter bodo te prakse v prihodnje še okrepili.

Z izjemnim sodelovanjem med mestno občino, lokalnimi podjetji, organizacijami in državnimi institucijami, je Kranj tako poslal močno sporočilo: za dosego podnebne nevtralnosti so potrebna združena prizadevanja. Od marca, ko so bile prve zaveze poslane Evropski komisiji, se je število partnerjev povečalo na 49, ki so zavezani k podpori Kranja na njegovi zeleni poti.

Zaveze partnerjev segajo od podjetij, kot so Goodyear Slovenija in Gorenjska Banka, do izobraževalnih in kulturnih ustanov, kar kaže na široko podporo znotraj skupnosti. "Če bomo delali skupaj, je naš načrt uresničljiv," je izjavil župan Matjaž Rakovec, ki verjame v moč skupnosti in skupnih prizadevanj za doseganje podnebne nevtralnosti. "Naša zavezanost okolju in prihodnjim generacijam se kaže skozi konkretne korake in zaveze. Hvala vsem partnerjem, ki delite našo vizijo in ste se zavezali k skupnim ciljem. Vaša podpora in zaupanje sta neprecenljiva," dodaja župan, ki verjame v pomen široke podpore za uspeh misije. Vsi podpisniki pogodbe so objavljeni na spletni strani mestne občine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.