2924 ogledov

Krka z največjim dobičkom doslej

krka novo mesto
Skupina Krka je v prvih devetih mesecih ustvarila največji dobiček iz poslovanja v tem obdobju doslej.

Skupina Krka je objavila rezultate poslovanja v obdobju januar–september 2023. V tem obdobju je skupina ustvarila prihodke od prodaje v višini 1 milijarde 340,5 milijona evrov, kar je 8 % več kot v enakem lanskem obdobju, dobiček iz poslovanja v višini 320,3 milijona evrov, ki je največji doslej v tem obdobju, in 235,6 milijona evrov čistega dobička. 

"V skupini Krka poslujemo uspešno. Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini trgov. V prvih devetih mesecih smo zabeležili do zdaj največji dobiček iz poslovanja (EBIT), ki se je povečal za 37 %," je povedal predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič. "Ocenjujemo, da bomo v letu 2023 v skupini Krka presegli prodajne načrte in ustvarili za 1 milijardo 770 milijonov evrov prihodkov od prodaje izdelkov in storitev ter čisti dobiček okoli 300 milijonov evrov."

Po prodaji največja regija je bila Vzhodna Evropa, kjer so prodali za 434,1 milijona evrov izdelkov. V Ruski federaciji, ki je Krkin največji posamični trg, so prodali za 260 milijonov evrov izdelkov, kar je 3 % več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja se je zmanjšala v Ukrajini, in sicer za sedem odstotkov, na ostalih trgih v vzhodni Evropi in srednji Aziji pa se je glede na enako lansko obdobje povečala. 

Na drugem mestu po prodaji je regija Srednja Evropa, kjer so prodali za 305 milijonov evrov izdelkov. Tretja po velikosti prodaje je bila regija Zahodna Evropa z 266,4 milijona evrov. V tej regiji je največji Krkin trg Nemčija, kjer so prodali za 72,2 milijona evrov izdelkov oziroma 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. 

V regiji Jugovzhodna Evropa so prodali za 187,2 milijona evrov izdelkov. Prodaja se je povečala na vseh trgih razen v Albaniji. "Na domačem trgu smo prodali za 86,7 milijona EUR. Po zadnjih razpoložljivih podatkih smo s 7,4-odstotnim tržnim deležem glede na vrednost prodaje ohranili vodilno mesto med ponudniki zdravil. Prodaja v regiji Čezmorska tržišča je znašala 55,5 milijona EUR, k njej pa je največ pripomogla za skoraj polovico povečana prodaja na trgih Daljnega vzhoda in Afrike," so zapisali. 

Pričakujejo, da bo prodaja izdelkov in storitev na letni ravni letos znašala predvidoma 1 milijardo 770 milijonov evrov, kar je 3,6-odstotna glede na leto 2022. Čisti dobiček bo znašal okoli 300 milijonov evrov. Najpomembnejša skupina izdelkov bodo ostala zdravila na recept z 82-odstotnim deležem v prodaji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1