10 ogledov

Ljubezenske sabotaže

Zamišljena Žurnal24 main
Naj gre za neprimeren čas za prepir, negotovost ali sitnarjenje zaradi malenkosti, z raznimi izpadi pogosto sabotiramo svoje razmerje. Zakaj je to težava in kako jo odpraviti?
1. Telesna negotovost
Težavo imate, če ... vam je nelagodno in se pokrivate vsakič, ko vas partner vidi golo. Komplimenti vas vznemirjajo in takoj zavzamete obrambno držo. Ko razmišljate o njegovem telesu, se sprašujete, kaj sploh počne z vami.

Zakaj je to težava?
Če se sramujemo lastnega telesa, se zapiramo vase in smo seksualno zavrti. Mnogi ljudje počnejo napačne stvari, da bi se lažje soočali s svojo negotovostjo – napijejo se, da bi bolj sproščeno seksali, kar lahko negativno vpliva na bližino v razmerju.

Kaj narediti?
Prvi korak je, da ozavestite položaj, ko vam na primer partner reče, da ste lepo videti v obleki, vi pa slišite, da bi morali v fitnes. Ne gre za to, da bi bil on sarkastičen, ampak se vi sramujete lastnega telesa. Drugi korak je, da se naučite iskreno in odprto govoriti o svojih občutjih. Pojasnite partnerju, da se počutite negotovo, za začetek pa nehajte o sebi govoriti "grde" stvari.

2. Neprimeren "tajming"
Težavo imate, če … ste se nedavno sprli na romantični večerji, družinskem pikniku ali poslovnem dogodku. Ali še slabše, napadli ste partnerja tisto sekundo, ko sta ostala sama.

Zakaj je to težava?
Takšno vedenje moške zares spravlja ob pamet. Vsi vedo, kako je komunikacija pomembna za kakovostno razmerje, še pomembneje pa je, kje in kdaj komunicirati. Izpostavljanje težav na neprimernih mestih in ob neprimernem času ne bo imelo pozitivnega učinka, ampak bo povzročilo niz novih težav.

Kaj narediti?
Če želite razpravljati o neki težavi, bi bilo dobro o tem obvestiti partnerja. "To in to me muči in rada bi, da se zvečer o tem pogovoriva," bo čisto dovolj. Pomembno je, da ne razpravljate po telefonu, sms-sporočilih ali elektronski pošti, ampak iz oči v oči.
 
 

Izdaja jo šobica. © iStockphoto

 
3. Eksplozivnost
Težavo imate, če … se partner stalno pritožuje nad vašim negodovanjem, če je bodisi pozabil odnesti smeti, nesti plašče v čistilnico ali pa je pomotoma zavrgel rokopis, ki ga pišete na skrivaj.

Zakaj je to težava?
Če nekomu poveste, da ga imate radi, ne veste, kako se bo odzval. Lahko vam vrne poljub ali pa vas čaka neprijetna resnica, če pa nad nekom povzdigujete glas, potem bi vam moralo biti jasno, da vam bo prej ali slej vrnil z enako mero. Neuravnotežena jeza morda govori o negotovosti. Če je partner pod stalnim pritiskom, da bo naletel na kakšno mino, ga bo to sčasoma oddaljilo od vas.

Kaj narediti?
Naslednjič, ko mislite eksplodirati, se zaustavite in se vprašajte, zakaj pravzaprav tak bes. Ste morda jezni zaradi nekaterih drugih občutij, nerešenih ali neizgovorjenih težav? Namesto da začnete s hrupom, poskušajte mirno povedati, kaj vas muči. Namesto da rečete: ''Nisi me poklical. Ni ti do mene,'' lahko rečete: ''Razjezila sem se, ker me nisi poklical, saj sem pomislila, da ti ni do mene.''

4. Da, ampak ...
Težavo imate, če … stalno primerjate, kaj je kdo in kdaj počel. ''Drži, danes zvečer grem ven z mojo družbo, ampak smo se z njegovo družili zadnjih pet dni.''

Zakaj je to težava?
Takšno vedenje kaže, da se ne počutite sprejeto. Občutite, da vaš partner ne razume, koliko žrtvujete za razmerje in to se na koncu spremeni v ''da, ti si dal pobudo za seks danes, sicer pa sem vedno jaz tista,'' ali ''ja, ti je do mene, ampak meni je do tebe več.''

Kaj narediti?
Ko boste spet imeli na jeziku ''ampak'', se vprašajte, zakaj. Samo vi pomivate posodo in bi želeli, da partner sodeluje pri hišnih opravilih, ali je to posledica globljih težav – menite, da se bolj žrtvujete za zvezo, posoda pa je samo eden od primerov? Tekmovanje, kdo je "boljši", je otročje. Morda vi pogosteje pripravite večerjo, on pa gre večkrat po nakupih.

5. Preteklost upravlja s sedanjostjo
Težavo imate, če … krivite zdajšnjega partnerja zatežave, ki ste jih imeli v prejšnji zvezi – bivši vas je prevaral s trenerko in zdaj ne želite, da gre vaš zdajšnji partner v fitnes.

Zakaj je to težava?
Če menite, da vas bo zdajšnji prav tako prevaral kot bivši, se podzavestno vračate k staremu vzorcu. Če boste preigravali stare drame na takšen način, se bodo ponovile v sedanjosti tako ali drugače.

Kaj narediti?
Vprašajte se, ali vas še vedno muči neka zamera iz prejšnjega razmerja. Če je tako, naslednjič, ko se boste razjezili na zdajšnjega partnerja, ne vlačite na dan starih težav in ga ne obtožujte nečesa, česar ni kriv.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.