1 ogledov

Ločitveni sejem v Parizu

Pred sejmom. (FOTO: Shutterstock) Žurnal24 main
Časi se spreminjajo. V Parizu, mestu ljubezni, so pred nekaj dnevi organizirali ločitveni sejem, ki je doživel precejšen uspeh.

Morda pa prizorišče sejma le ni bilo tako nenavadno. Po podatkih Nacionalnega inštituta za demografske študije se v Franciji namreč skoraj vsak drugi zakon konča z ločitvijo. Leta 2007 so zabeležili več kot 130 tisoč ločitev v primerjavi s 50 tisoč pred tremi desetletji. 

Sejem so organizatorji zveneče poimenovali Nov začetek, privabil pa je različne stojnice, tako ali drugače povezane z ločitvami – odvetniške in svetovalne storitve, pa tudi bolj obskurne ponudnike, ki naj bi pomagale ljudem postaviti se nazaj na noge, kot so prerokovalci iz tarot kart, trenerji za dvigovanje samozaupanja, dietni strokovnjaki in stilisti. 

Med dvodnevnim sejmom so priredili tudi konference na temo Vloga plastične kirurgije pri spremembi vašega videza in Kako znova osvojiti partnerja z metodo Geštalt, pa Srečanja na internetu in Ločitev: Kaj počne odvetnik. 

Sejem obiskalo 4000 ljudi
Organizatorka sejma Brigitte Gaumet je dejala, da je idejo za prireditev dobila, ko se je francoski predsednik Nicolas Sarkozy ločil od svoje druge žene leta 2007. ''Zame je bil ta dogodek znak, da je ločitev izgubila svojo stigmo in postala nekaj običajnega. Veliko ljudi se sooča z ločitvami in prekinitvami  zvez, pa tudi tisti, ki so ovdoveli, potrebujejo informacijo, kako znova zaživeti. Glede na to, da že imamo poročni sejem, sem pomislila, zakaj ne bi imeli še ločitvenega,'' je povedala Gaumetova, ki je dodala, da ga je v dveh dneh obiskalo več kot 4000 ljudi. ''To je resničen uspeh za prvo takšno prireditev.''

Najbolj oblegani pravniki
Največja gneča je bila na sejmu pred stojnicami, kjer so ponujali pravne nasvete. Med redkimi pari, ki so stali v dolgi vrsti pred odvetnikom, sta bila tudi Charles Rene in Verene Carlo. Poročena, a ne drug z drugim, nameravata zapustiti dolgoletna partnerja, zato sta iskala pomoč, da bi bil proces čim manj boleč. ''Izbira odvetnika je lahko precej zapletena, saj ne moreš kar izbrati nekoga, ki ga najdeš v imeniku na poslovnih straneh,'' je dejal 46-letni Rene. Gospa Carlo je dodala, da je sejem dobrodošla pobuda za pomoč ljudem, ki preživljajo težke čase, vendar pa so jo zmotili nekateri ponudniki. ''Samo zato, ker se ločuješ, še ne pomeni, da potrebuješ lasersko depilacijo ali jasnovidca. Mislim, da je to malce čudaško,'' je povedala.

Očitno pa se veliko obiskovalcev ni strinjalo, saj so bile tudi vrste pred strokovnjaki za preobrazbo dolge kot kača. Ducate žensk je namreč želelo nasvet, katera pričeska bi jim bolj pristajala in s katerimi ličili so bolj zapeljive.
Pred stojnico, kjer so ponujali proticelulitno masažo, se je prav tako trlo obiskovalk, razstavljalka Sidonie Morlet pa je takole opisala stranke: ''Obiskovalke so večinoma ženske, tako kot na poročnem sejmu, le da poskušajo tam smukniti v poročno obleko, tukaj pa želijo biti videti dobro, da bi zapeljevale druge in v globljem smislu zadovoljile tudi sebe.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.