Magazin
1524 ogledov

10 najbolj ogroženih živalskih vrst

tiger
1/10
Shutterstock
Spletna stran All about Wildlife vsako leto pripravi lestvico novih najbolj ogroženih živali. Prav je, da jim ob svetovnem dnevu živali posvetimo vsaj malo pozornosti. In ne pozabite: čeprav živijo zelo daleč, smo v veliki meri za njihovo izumrtje odgovorni vsi.

Slonokoščena žolna

Na vrh seznama najbolj ogroženih živalskih vrst se je letos povzpela slonokoščena žolna, ki živi oziroma je živela v jugovzhodnem delu ZDA, pa tudi na Kubi. To zelo ogroženo ptico so sicer že pred časom uvrstili v razred izumrlih, a so jo leta 2004 zopet opazili v Arkansasu in na Floridi. V tem času naj bi jih opazili le nekaj, izumrtje pa gre pripisati predvsem izgubi naravnega habitata zaradi sečnje gozdov in prevelikemu lovu teh čudovitih ptic zaradi perja.

Amurski leopard

Zelo redka podvrsta leoparda živi le še v oddaljenih zasneženih gozdovih severne Rusije. Leta 2007 je bilo popisanih le od 14 do 20 odraslih leopardov in od 5 do 6 mladičev. Tudi pri izumrtju te čudovite živali je v veliki meri krivo krčenje habitata zaradi sečnje, vedno večje širjenje civilizacije na rob divjine, gradnja cest, nezakoniti lovi, pa tudi podnebne razmere.

Javanski nosorog

Je najbolj ogrožena vrsta nosorogov. Živijo le še v narodnem parku Kulon na zahodni strani otoka Java v Indoneziji, zadnji primerek vrste v naravi pa so v Vietnamu lani ubili divji lovci. Nekoč so se javanski nosorogi gibali na močvirskem območju po vsej jugovzhodni Aziji in Indoneziji, krut lov zaradi rogov, ki so jih Azijci uporabljali za pripravo ljudskih zdravil, pa je vrsto skrčil do najbolj kritične točke. Čeprav so javanski nosorogi zdaj zaščiteni, se strokovnjaki bojijo, da jih ni dovolj za ohranitev vrste.

Lemur bambusar

Madagaskar je dom na desetine vrst lemurjev in skoraj vse vrste zaradi nezakonitega lova ter krčenja habitata zaradi sečnje in požiganja za kmetijske namene izginjajo zelo hitro. Najbolj ogrožen med njimi je veliki lemur bambusar, saj naj bi se jih po gozdovih potikalo le še okoli sto.

Južnomorski kit

V rodu najbolj ogroženih je le še okoli 350 kitov, ki potujejo ob obalah Atlantika v Kanado in ZDA. Kitolov, ki je svoje najbolj krute razsežnosti dosegel v 19. stoletju, je vrsto pripeljal skoraj do izumrtja, razmere pa niso skoraj nič boljše niti zdaj, ko sicer zaščiteni vrsti poleg divjih lovcev grozi tudi komercialni ribolov – kiti se velikokrat zapletejo in končajo v neskončno dolgih ribiških mrežah. Drugo resno grožnjo južnomorskemu kitu predstavljajo podnebne spremembe, ki manjšajo tudi populacijo drobnih rakcev, s katerimi se ti kiti prehranjujejo.

gorila | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zahodna nižinska gorila

Iz zahodne Afrike izhajata dve vrsti nižinskih goril – gorilla gorilla, ki je najštevilčnejša pripadnica podvrst goril z več kot 100.000 posamezniki, in gorilla diehli z le nekaj sto posamezniki. Obe podvrsti sta uvrščeni na IUCN-ov seznam kritično ogroženih vrst, saj se je njihova populacija v zadnjih 25 letih zmanjšala za več kot 60 odstotkov. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo zmanjševanje vrste nadaljevalo tudi v prihodnje. Največji morilec goril je sicer smrtonosni in neozdravljivi virus Ebola, ki je kriv za kar 90 odstotkov smrti goril na nekaterih gozdnih območjih, gorile pa ogrožajo tudi divji lovci, ki njihovo meso v prehranjevalne namene prodajajo na afriških trgih.

Orjaška usnjača

Največja morska želva in eden največjih plazilcev na svetu je preživela več kot sto milijonov let, zdaj pa ji grozi izumrtje. Zadnje raziskave so pokazale, da se število primerkov te živalske vrste zmanjšuje zlasti na območju Pacifika, kjer naj bi trenutno obstajalo le še kakšnih 2.300 samic. Seveda smo za njihovo izumrtje krivi tudi ljudje – širjenje plaž, poseganje v njihovo naravno okolje, kraja jajc, odlaganje smeti v morje …

Sibirski tiger

Največja mačka na svetu tehta do 300 kilogramov in živi v brezovih gozdovih ledene Rusije, kjer temperature pogosto padejo tudi do 50 stopinj Celzija pod ničlo. Žal se je njihova populacija zaradi lova močno znižala. Od leta 1930, ko so lov nanje prepovedali in jih je živelo le še 40, pa je število sibirskih tigrov naraslo na okoli 500. A zaradi sečnje in nezakonitega lova tigri ostajajo med najbolj ogroženimi živalskimi vrstami.

Kitajski veliki močerad

Največja dvoživka na svetu lahko zraste do dolžine šest metrov. Včasih je živel v potokih po skoraj vsej srednji, jugozahodni in južni Kitajski, danes pa je zaradi množičnega lovljenja – mnogi ga še vedno uvrščajo med gurmanske poslastice – skoraj izginil.

Papiga kakapo

Je najtežji papagaj na svetu (tehta okoli 4 kilograme), edini papagaj brez kril, iz gnezda pa se pokaže le ponoči. Včasih je kakapo domoval na obeh glavnih otokih Nove Zelandije, v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa so nekaj primerkov vrste našli le še na manjših in bolj oddaljenih otokih. Zdaj so številke kljub močnemu prizadevanju zaščite in vzreje te redke ptice še vedno nizke – v divjini naj bi jih živelo le še okoli 150, pa tudi te so zaradi svoje nemoči v nenehni nevarnosti – ker so zelo lahek plen, jim nenehno grozijo različni plenilci, kot so podgane in divje mačke.

Komentarjev 2
  • mia 12:36 05.oktober 2012.

    obožujem velike sesalce. pustimo jim življenjski prostor saj smo ljudje slabi gospodarji Zemlje.

  • obala2 20:53 04.oktober 2012.

    žalostno