Magazin
30 ogledov

10 za življenje najboljših mest

Vancouver, ki leži na zahodni obali Kanade, se redno uvršča na lestvice mest, kj Žurnal24 main
Ste kdaj pomislili, v katero mesto bi se preselili, če bi se lahko kamorkoli? Nam najbližje mesto, ki je med desetimi za življenje najprijetnejšimi, je Dunaj.

Lestvico za življenje najboljših in najslabših mest je naredil Economist Intelligence Unit, ki je del skupine The Economist Group – ta med drugim izdaja ugledni tednik The Economist. Med drugim so upoštevali zdravstveno oskrbo, politično stabilnost, izobrazbo, infrastrukturo, izobraževanje, kulturno ponudbo in okolje. Mesta Evrope, Kanade in Avstralije so seveda (spet) na vrhu, zadaj capljajo azijska mesta, še bolj zadaj pa životarijo afriška. No, za življenje najboljše mesto je kanadski Vancouver, najslabše pa Harare, prestolnica afriškega Zimbabveja – Vancouver je zbral 98 odsotkov možnih točk ("na račun močne kanadske infrastrukture"), Harare pa le 37,5 odstotka možnih točk ("zahvaljujoč krizi v Zimbabveju").

 

Najboljša deseterica:

1. Vancouver, Kanada
2. Dunaj, Avstrija
3. Melbourne, Avstralija
4. Toronto, Kanada
5. Perth, Avstralija
5. Calgary, Kanada
7. Helsinki, Finska
8. Ženeva, Švica
9. Sydney, Avstralija
9. Zürich, Švica

Od Dunaja do Aten
Med deseterico, ki se je najbolje odrezala, so tri kanadska mesta, tri avstralska in štiri evropska. Evropo najbolje zastopa Dunaj, ki je končal na drugem mestu, ostali trije "Evropejci" med najboljšimi desetimi pa so Helsinki, Ženeva in Zürich. Pariz je pristal na 17. mestu, Berlin na 22., London na 51., mesto za njim je Rim, Moskva je na 69. mestu. Najbolje uvrščeno japonsko mesto je Osaka na trinajstem mestu, najslabše uvrščena zahodnoevropska prestolnica pa so Atene na 63. mestu, a z zbranimi 81,2 odstotka možnih točk. 80 odstotkov možnih točk je namreč "meja med dobrim in slabim" – v izsledkih raziskave so zapisali, da je v mestih, ki so zbrala več kot 80 odstotkov točk, "malo, če sploh kaj, stvari, ki izzivajo življenjski standard".

Na dnu
Trojica za življenje najmanj prijetnih mest so Harare, Alžir in Daka, slabo so se odrezali tudi Nairobi, Mumbaj, Lusaka, Teheran, Karači, Lagos ... Afrika in južna Azija bosta morali prehoditi še dolgo pot, opominjajo raziskovalci Economista. Predsednik Zimbabveja Robert Mugave pa je pred dnevi pozval svetovne voditelje, naj poskrbijo, da "bo Afrika postala celina priložnosti za vse svoje prebivalce".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.