Magazin
2839 ogledov

13 pravil Billa Gatesa, ki jih ne učijo v šoli

Bill Gates EPA
Najbogatejši moški na svetu ima kar nekaj nasvetov za otroke, česar se ne bodo naučili v šoli. Tole jim lahko berete kot pravljico za lahko noč.

Bill Gates je imel pred časom govor na neki ameriški osnovni šoli, kjer je otrokom v govoru podal nekaj "zlatih pravil" o tem, kaj bi morali vedeti o življenju. Morda se bodo iz tega kaj naučili tudi odrasli.

Pravilo št. 1: Življenje ni pravično, navadi se na to.

Pravilo št. 2: Svetu ni mar za tvojo samozavest. Svet bo pričakoval, da boš nekaj dokončal in dosegel, preden boš ponosen nase.

Pravilo št. 3: Ne boš zaslužil 40 tisoč dolarjev na leto takoj, ko boš končal srednjo šolo. Ne boš podpredsednik, oboje si boš moral zaslužiti.

Pravilo št. 4: Če misliš, da je tvoja učiteljica stroga, počakaj, da dobiš šefa.

Pravilo št. 5: Obračanje hamburgerjev ti ni pod častjo. Tvoji stari starši so imeli za obračanje hamburgerjev drugo besedo; rekli so ji priložnost.

Pravilo št. 6: Če ga boš polomil, za to niso krivi tvoji starši. Ne tarnaj zaradi svojih napak, ampak se uči iz njih.

Pravilo št. 7: Preden si se rodil, tvoji starši niso bili tako dolgočasni. Takšni so postali zato, ker morajo plačevati račune, prati tvoje obleke in poslušati tebe, kako jim razlagaš, kako kul si. Zato preden rešiš pragozdove pred paraziti, poskusi spraviti v red svojo omaro.

Pravilo št. 8: Tvoja šola učence deli na zmagovalce in poražence, a v življenju ni tako. Nekatere šole so celo odpravile negativne ocene in učencem dajejo toliko priložnosti, dokler ne znajo pravega odgovora. To ni niti približno podobno ničemur v življenju.

Pravilo št. 9: Življenje ni razdeljeno na semestre. Poletja niso rezervirana samo za počitnice in redkokateri nadrejeni ti bo pomagal pri iskanju samega sebe. To boš moral početi v svojem prostem času.

Pravilo št. 10: Televizija ni resnično življenje. V resničnem življenju morajo ljudje dejansko zapustiti kavarno in iti v službo.

Pravilo št. 11: Bodi prijazen do piflarjev. Povsem verjetno je, da boš nekoč delal zanj.

Pravilo št. 12: S kajenjem nisi kul, prej ste videti kot kreten.

Pravilo št. 13: Uživaj, dokler lahko. Seveda, starši so lahko zateženi, šola je bedna in življenje je depresivno. A nekega dne boš spoznal, kako čudovito je bilo biti otrok.

Komentarjev 6
  • mia 21:56 31.maj 2013.

    prav vsako delo bi moralo biti cenjeno in spoštovan vsak, ki pošteno dela. svet bi bil lepši in predvsem pravičnejši. in več ljudi bi delalo kar jih veseli. temu sledi uspeh in sreča

  • Stolp 19:00 31.maj 2013.

    V pravo smer gre, marsikaj seveda pove kar ti ne bo nihče drug. A vsega še ni povedal.Samo komentar k št 2.: Drugi te sploh ne marajo videti samozavestnega. V interesu nobenega ni da si samozavesten. Tudi če ...prikaži več si kaj dosegel. Drugi bi te radi videli čimbolj nesamozavestnega zato da te bodo izkoristili. Samozavest si boš pridobil edino sam, nobenemu drugemu to ni v interesu.Nekatera pravila so tudi samo po sebi umevna.

  • spenjac 18:57 31.maj 2013.

    14.pravilo: Hodi v šolo in se pridno uči, drugače boš delal (za kovance) pri Žurnalu.