Magazin
4546 ogledov

15 razlogov za obisk Verone

Verona
1/15
Shutterstock
Verona je dovolj blizu, da se na romantičen potep po mestecu lahko odpravite konec tedna, prepričala pa ne bo le zaljubljencev, ampak tudi ljubitelje umetnosti in opere.

Od Ljubljane je oddaljena le dobre tri ure vožnje z avtomobilom in zato prava destinacija za krajši vikend oddih. Staro mestno jedro, ki je stisnjeno med zavojem reke Adiže, si je najbolje ogledati kar peš, znamenitosti pa je toliko, da po njem lahko tekate ves dan.

Poletne opere in fotografiranje z gladiatorji

Središče dogajanja je trg Piazza delle Erbe, obdan s številnimi palačami in stolpom Torre dei Lamberti, s katerega si lahko mesto ogledate od zgoraj. Že ob vstopu v samo središče vas bo pozdravil vrvež uličnih umetnikov, ki pa za fotografiranje zahtevajo vsaj kovanček ali dva. Tu je tudi Arena, tretji največji ohranjen amfiteater na svetu, ki sprejme prek 20 tisoč gledalcev in vsako poletje gosti svetovno najbolj znane operne produkcije. In če boste Verono obiskali to poletje, ne zamudite vsaj ene od oper Don Juan, Karmen, Romeo in Julija, Aida, Turandot ali Tosca. Ljubitelji muzejev boste na svoj račun prišli v trdnjavi Castelvecchio, obiščete pa lahko tudi muzej moderne umetnosti v palači Forti in arheološki muzej v sklopu ostankov rimskega gledališča.

Dotaknite se desne dojke

Za verjetno najbolj znano hišo v Veroni je kriv Shakespeare, ki je dogajanje tragedije Romeo in Julija postavil prav v mestece v severni Italiji. Da, domnevni Julijin balkon je zelo oblegan, a če se potepate po Veroni, ga morate obiskati. Prav toliko občudovanja kot balkon in kip Julije pod njim – če verjamete v legende, se morate za srečo v ljubezni nujno dotakniti njene desne dojke – pa vzbuja tudi prehod do Julijinega dvorišča. Zaljubljeni turisti so ga vzeli za svojega in če vas varnostniki ne bodo videli, boste sporočilce z žvečilnim gumijem na polepljene in popisane zidove lahko nalepili tudi vi.

Na romantičen sprehod

Če boste prvi dan obiska posvetili raziskovanju mestnih znamenitosti, pa se drugi dan odpravite na romantičen sprehod ob Adiži, ne spreglejte čudovitega pogleda na Dolomite in renesančnih vrtov. In seveda je Verona tudi raj za šopoholike. Le denarnice ne pozabite pred napadom na številne modne prodajalne dobro napolniti.

Ne bo vas razočarala

Čeprav ni tako turistično razvpita kot Benetke, turistični vodniki Verono opevajo kot romantično mesto, ki je prekrasno v vsakem letnem času. In imajo prav. Verona vas res ne bo razočarala. Pa če jo obiščete le zaradi pohajkovanja po ozkih uličicah v dvoje, zaradi ogleda rimskih in srednjeveških znamenitosti, zaradi opernih predstav ali pa le zaradi nakupovanja in občudovanja izložbenih okenc. Seveda pa je najbolje, da združite vse in začutite pravi utrip mesta, ki je tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. In med ali po končanem pohajkovanju se nikar ne pozabite usesti v eno od številnih kavarnic, si privoščiti kozarček domačega vina in med čakanjem na kosilo uživati ob tipičnih italijanskih obloženih kruhkih, olivah in čipsu.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:39 12.februar 2016.

    Potem se zapeljite še do Garde , da vidite tudi jezero !