Magazin
21 ogledov

20 plenic, namesto 4.500

Plenic za enkratno uporabo v povprečni previjalni dobi porabimo okrog 4.500, med Žurnal24 main
Ekološke plenice stanejo malce več od običajnih, vendar manj onesnažujejo.
Ko ni potrebe po plenicah. Kar zveni znanstvena fantastika, je z malo truda mogoče – življenje z dojenčkom brez plenic in brez potrebe po stalnem menjavanju oblačil. Kako to doseči, učijo na delavnicah predavateljice Združenja Naravni začetki. Koncept "brez plenic" temelji na prepoznavanju znakov, kdaj bo otrok opravil potrebo. S tem konceptom lahko pojasnimo in odpravimo marsikateri sicer nerazložljivi jok, pravijo na združenju.

Pri odločitvi o izbiri plenic – običajnih ali ekoloških za enkratno uporabo oziroma pralnih – vam bodo pomagali zlasti trije dejavniki: pogosta vnetja dojenčkove ritke, stanje v denarnici in vaš življenjski slog. V vsakem primeru so ekološke plenice bolj zdrava izbira, saj so iz naravnih, po večini biorazgradljivih sestavin brez umetnih belil in losjonov, ki pogosto povzročajo vnetja.

Ni pravil za vse otroke
Najpogostejša očitka, ki letita na ekoplenice, sta poleg višje cene njihova trdost in slaba vpojnost, zlasti ponoči. Najbolje boste vedeli, kako je s tem, če jih preizkusite, saj se izkušnje staršev zelo razlikujejo. Najugodnejše ekoplenice ponujajo v večjih blagovnicah pod lastno znamko.

Pranje je manjša slabost
Edina slabost pralnih plenic v današnjem svetu poenostavljanj je, da se morate navaditi na pogosto pranje. Gotovo pa boste naredili veliko uslugo okolju, vaš otrok se bo zaradi občutka mokrosti prej odvadil uporabe plenic, malce pa boste tudi privarčevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.