Magazin
20 ogledov

23. knjižni sejem ponuja novosti

Razstavo, na kateri bo imela posebno mesto letošnja častna gostja Argentina, bo Žurnal24 main
V Cankarjevem domu se je odprl 23. slovenski knjižni sejem, na katerem je predstavljenih 4.000 novih knjig.

V Linhartovi dvorani so s slavnostnimi nagovori, glasbo Leona Mateka in nastopom letošnjih Ježkovih nagrajencev, Teatra Narobov odprli 23. izdajo slovenskega knjižnega sejma. Slavnostni govornik, publicist, filozof in fotograf Evgen Bavčar je poudaril pomen knjige za slovenski obstoj in na etično nalogo Slovencev, da opravljajo Trubarjevo oporoko besede.

Na slovesnosti so podelili tudi številne nagrade. Najbolj odmevne so tri: Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo je prejel Slavko Pregl, nagrada za najboljši literarni prvenec je šla v roke Gabrieli Babnik, najboljša mlada prevajalka pa je Nada Grošelj. Slavnostnega odprtja se je udeležil tudi novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk, ki je pred tem v Knjižnici Otona Župančiča prevzel častno pokroviteljstvo Bralne značke.

Knjižni sejem bo trajal do nedelje, 2. decembra. Predstavlja se 100 založnikov, ki obiskovalcem ponujajo 4.000 knjižnih novosti in več kot 10.000 knjig iz preteklih let. Sejem je odprt od 9. ure zjutraj do 20. ure zvečer, zadnji dan pa do 18. ure.

Sejem spremljajo prireditve, kot so Debatna kavarna, Založniška akademija, Forum za obiskovalce in Šolski knjigosled. Prireditve se bodo odvijale v dopoldanskem in popoldanskem času v drugem preddverju Cankarjevega doma.

Brezplačen vstop
Letos je prvič vstop na sejem vse dni brezplačen. " Dolga leta smo se med razstavljalci in založniki pogovarjali o tem ali bi sprostili obisk ali ne," je za Žurnal24 povedala Irena Brglez, sekretarka založniškega združenja na GZS. Obiska niso želeli pogojevati z nakupom vstopnice, zato so že pred dvema letoma začeli delati v tej smeri. Prvi tak korak je bil brezplačni vstop za družine v soboto in nedeljo. " To se nam je dobro obneslo. Videli smo, da je precej obiska. Bilo je tudi nekaj nakupov. Tako smo se letos odločili, da dodatno promoviramo sejem tudi z brezplačno vstopnino," je še dodala .

Novosti: Bralnica in Ure pravljic

Letošnji knjižni sejem obiskovalcem prvič predstavlja Bralnico in Ure pravljic. " V bralnici bomo predstavili knjige, ki so sicer razstavljene na knjižnem sejmu, vendar bi radi ponudili kotiček, kjer se ljudje ustavijo, kaj prelistajo in se potem napotijo do založb, kjer te knjige, ki so jih prelistali, potem tudi kupijo." Brglezova poudarja, da je bralnica kotiček, kjer bi bralcem radi še bolj približali knjigo in hkrati naredili nekaj dobrega.

" V bralnici selekcije knjig ni," opozarja Brglezova. Organizatorji so k sodelovanju povabili razstavljalce, ki so imeli proste roke pri izbiri knjig, ki so jih podarili Bralnici. " Želeli smo njihovo dovoljenje, da te knjige, ki bodo uporabljene in listane, niso več primerne za prodajo. Zato nam bodo te knjige založniki odstopili za varno hišo." Z odzivom založb so zelo zadovoljni, saj se je odzvala kar tretjina razstavljalcev. Obiskovalci bodo tako v Bralnici lahko listali med več kot 200 knjigami za vse starosti in okuse.

Letos bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši, saj so za njih pripravili Ure pravljic. " Vsak dan v popoldanskem času se bomo posvetili otrokom. To je poseben projekt, ki se ga vodi z našimi pokrovitelji," je povedala Brglezova in na ure pravljic, ki jih bosta vodili Blažka Mueller Pograjc in Ana Hribar, vabi predvsem predšolske otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.