Magazin
49 ogledov

25 let Mačka Murija

1/16
Žurnal24 main
25 let že prebiramo in ob glasu Nece Falk prepevamo pesem o Mačku Muriju, ki z mačjo prijateljico Muco Maco doživlja dogodivščine v Mačjem Mestu.

Leta 1975 je pisatelj Kajetan Kovič napisal pravljico o Mačku Muriju. Pravljica je bila nekaj posebnega tudi zaradi združitve prozne lirske zvrsti, saj so pravljico dopolnjevale pesmi. Svojevrsten pečat pa so zagotovo dodale vedno tople in ljubke ilustracije slikarke Jelke Reichman.

Kovič je Murija priredil v radijsko igro, leta 1984 pa je bil ideja tudi za baletno predstavo. A pravo slavo je Muri doživel z glasbeno podobo. Jerko Novak, klasični kitarist, je opravil skladateljsko mojstrovino in Murijev svet oživel tudi v zvočni dimenziji. Glavni vokal so zaupali priznani vokalistki Neci Falk, ki je po besedah Novaka z natančno intonacijo in izrazito interpretacijo Muriju dodala poseben čar.

Letos bo minilo 25 let od izida kasete in plošče. V tem času je bilo prodanih preko sto deset tisoč izvodov kaset in zgoščenk in rečemo lahko, da so s temi pesmimi in glasbo odrasle številne generacije. Hkrati pa sta Muri in Maca dobila novo podobo, ki jo je prispeval ilustrator  Kostja Gatnik. Tone Stojko pa je pripravil posebni dokumentarni film o ozadju snemanja.

Koncerta že razprodana
Ob 25. letnici se znova spominjamo pesmi, ob katerih nas je večina odraščala in se jih še vedno nismo naveličali. Zato ni presenečenje, da sta dva napovedana koncerta že razprodana. A organizatorji so se potrudili. Tretji koncert je se bo odvijal 20. decembra v Mestnem muzeju Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.