Magazin
86 ogledov

5 napak staršev pri prvošolčkih

Že v zgodnji mladosti jih naučite, kaj so prioritete. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ko otrok prvič vstopi v šolo, se znajde v popolnoma drugačnih okoliščinah, kot jih je vajen, v negotovosti pa se znajdejo tudi starši.

Praviloma je za otroka, ki prvič prestopi šolski prag, to čas, poln vznemirljivih občutij, radovednosti in pričakovanj, ki pa ga spremljajo tudi občutki strahu pred neznanim. S prvošolčkom pa se v šolo vračajo tudi starši. Vstop v šolo je velika prelomnica v družini, zato je še toliko pomembneje, da se starši nanjo dobro pripravijo. Zelo je pomembno, da se starši v tem obdobju posebej posvetijo otroku in ne delajo nekaterih napak, ki so v tem obdobju pogoste.   

Pomanjkanje predpriprav
Posebno pozornost naj starši v mesecih pred otrokovim vstopom v šolo namenijo njegovemu socialnemu razvoju. Otrok naj se uči pozdravljanja, navezovanja stikov, izrekanja prošenj, zahval in pohval, nauči pa naj se tudi prositi za pomoč. Starši morajo otroku šolo predstaviti na pozitiven način. Z navdušenjem mu morajo pripovedovati o šoli, kaj to je in kaj bo tam počel.

Pomanjkanje prioritet
Otroka je treba že v zgodnji starosti naučiti, da niso vse dejavnosti enako pomembne. Še posebej to postane pomembno pri vstopu v šolo. Vsega pač ne moremo vedno opraviti stoodstotno, zato tega naučite tudi otroka. Naj se osredotoči le na najpomembnejše stvari in si tako zmanjša število obveznosti. Najprej je na vrsti domača naloga, nato učenje za test, šele kasneje igra.

Pomanjkanje rutine
V prostem času, ki ga starši preživijo skupaj z otrokom, morajo obdržati ritrem, ki ga je imel pred vstopom v šolo. Prilagoditvene težave v šoli se bodo še dodatno povečale, če se bo otrok moral prilagajati še na spremembe doma.  

Stalno bedenje nad domačaimi nalogami
Čeprav se pravi boj za točke in s tem za mesto na gimnaziji oziroma srednji šoli začne šele v višjih razredih, se zdi, da večina staršev danes ne želi ničesar prepustiti naključju, zato vse od prvega dne skrbno bdijo nad otrokovim šolanjem. Z otrokom naj se predhodno pogovorijo, kaj je treba narediti. Če je otrok dovolj samostojen, naj nalogo opravi sam, nato pa naj jo skupaj s starši pregleda. Če je otrok nalogo naredil slabo, naj starši nikar ne trgajo listov iz zvezka in mu ne očitajo, saj to otroku jemlje motivacijo. Raje naj mu povedo, kaj je v nalogi dobro in kaj bi bilo lahko še bolje. Pri takšnem pristopu se bo otrok naslednjič bolj potrudil.

Nalaganje obveznosti
Raziskava je pokazala, da otroke ob vstopu v prvi razred starši vpišejo še k različnim dejavnostim. Glasbena šola, balet, modelarstvo, učenje tujih jezikov, tenis, nogomet ... Starši mnogokrat otroka vpišejo v več interesnih dejavnosti, da bi se otrok našel v eni izmed njih. Če je otrok zaradi preobilice izvenšolskih aktivnosti močno obremenjen, pa obstaja verjetnost, da se ne bo našel prav v nobeni. Otrok potrebuje tudi čas zase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.