Magazin
41 ogledov

7 nasvetov za lepo stanovanje

Elegantno. Žurnal24 main
Nekateri domovi so videti, kakor da jih je nekdo iztrgal iz modnega časopisa. Prostori so usklajeni barvno, oblikovno in v razmerjih. Lahko tudi vaše stanovanje postane takšno?

Naslednjih nekaj nasvetov vam bo morda pomagalo, da bodo prostori videti bolj prostrani in slogovno povezani, seveda pa je pomembna predvsem osebna nota.

1. Barve
Ko izbirate barve za tla, stene, okvirje oken in velike kose pohištva, razmišljajte dolgoročno. Drugače povedano, izberite tiste, ki ne bodo "iz mode" še nekaj let in vas ne bodo kmalu začele dolgočasiti. Nevtralni in zemeljski toni so "varni" in se lahko kombinirajo s svetlimi in zamolklimi barvami. Odtenki bele, bež, sive in zlate so vedno priljubljeni in kljubujejo času. Večji posegi (menjava parketa, sedežne garniture, beljenje sten …) so precej draga zadeva, zato se nima smisla prepuščati trenutnemu navdušenju.

2. Slojevitost
Slojevitost lahko hladen prostor napolni s toplino. Če se na primer odločite za preprogo in dodatke, ki imajo teksturo, bo soba takoj bolj domača. Že barviti podstavki za skodelice so lahko popestritev.

3. Svetila
Svetila (luči, lestenci) bi morala biti postavljena tako, da ustvarjajo trikotnik, zato bodite pozorni, ko razporejate razsvetljavo. Poleg tega imejte v mislih, da luči ustvarjajo več topline kot lestenci. Ob pravi svetlobi oziroma zatemnitvi so izvrsten način, kako dodati prostoru razpoloženje in prefinjenost.

4. Zbirke
Zbirke (knjig, zgoščenk, lesenih figuric …) postavite skupaj oziroma na eno mesto. Vzbudile bodo pozornost in bodo za obiskovalca umetniško bolj zanimive kot pa, če jih "razmečete" po vsem stanovanju. Tudi lokacija je pomembna. Če imate recimo knjižne police v bližini kamina, bi bilo to primerno mesto za zbirko kipcev ali zanimivih lutk.

5. Umetnine
Umetnine postavite na zidove v višini oči, tako da so del dekorja. Pogosta napaka je namreč, da jih ljudje postavljajo previsoko. Če imate umetnine po zbirkah, eksperimentirajte in jih postavite najprej na tla, preden se odločite za stene.

6. Element presenečenja

V svoje prostore postavite element presenečenja. Če je soba sodobna, jo opremite z masivno starino. Poleg elegantnega pianina lahko postavite kip živali … Seveda pa je to stvar okusa in vsakomur ni všeč.

7. Prostranost

Monotonost pripomore k občutku prostornosti. Ste že kdaj bili v stanovanju, kjer so bile sobe videti prostorne in kot eno? Beli zidovi, bel kavč, beli stoli … lahko delujejo očarljivo, še posebej, če so poudarjeni z barvnimi dodatki (recimo vzglavniki) v zemeljskih tonih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.