Magazin
14 ogledov

700 ur strmela v obiskovalce

64-letna umetnica se je rodila v Beogradu. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Srbska umetnica Marina Abramović je v obiskovalce newyorškega Muzeja moderne umetnosti strmela sedem ur na dan in šest dni na teden.

Srbska umetnica Marina Abramović je v newyorškem Muzeju moderne umetnosti končala retrospektivo z naslovom Umetnik je prisoten, s katero je začela 14. marca.

Nasproti nje so sedeli obiskovalci, ki so ji lahko le nekaj trenutkov ali pa ves dan strmeli v obraz. Med številnimi, ki so sedeli nasproti umetnice, so bili tudi zvezdniki, kot so Lou Reed, Björk, Marisa Tomei in Isabella Rossellini.

Za kontroverzna so se izkazala tudi druga dela njene retrospektive, še posebej Imponderabilia, kjer so se morali obiskovalci stisniti mimo golega moškega in ženske, ki sta si stala nasproti pod ozkim podbojem.

Med zanimivejšimi deli umetnice so tudi dela, ko se je zabodla, igrala z ognjem in šest ur nepremično stala, obiskovalci pa so lahko z njo počeli, kar so želeli. Mirna je ostala tudi v trenutku, ko ji je eden izmed njih v vrat uperil pištolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.