Magazin
20 ogledov

9:06 v boj za oskarja

Igor Samobor v vlogi inšpektorja Dušana. (Foto: FSF) Žurnal24 main
Slovenski kandidat za oskarja za tujejezični film je celovečerec 9:06 Igorja šterka.

Strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev je slovenskega kandidata za oskarja za celovečerni film izbirala med tremi celovečerci. Poleg Šterkovega 9:06 sta bili v izboru Slovenka Damjana Kozoleta in Osebna prtljaga Janeza Lapajneta.

Odločili so se za lanskoletnega zmagovalca Festivala slovenskega filma. 9:06 je na festivalu pobral devet vesen, med drugim za najboljši film, režijo, scenarij in glavno moško vlogo. Na 11. festivalu evropskega filma v Lecceju je prejel nagrado za najboljšo fotografijo in posebno nagrado žirije, na festivalu v Aleksandriji pa je Šterk prejel nagrado za režijo.

Osebne prtljage niso prijavili

Direktorica Triglav filma, producentka Aiken Veronika Prosenc navaja, da je DSFU posredovalo "lažen podatek", saj filma Osebna prtljaga sploh niso prijavili h kandidaturi. O izboru so bili obveščeni dan pred sprejetjem odločitve. Pri Triglav filmu poudarjajo, da izboru letošnjega kandidata ne nasprotujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.