Magazin
21 ogledov

Adrenalinska potepanja po Sloveniji

Padalstvo
1/11
Pac sport
Počitnice so oddih in prebujenje. Takšne, ki vam poženejo kri po žilah, pospešijo bitje srca in vas napolnijo z energijo, so vam na voljo za vsakim vogalom. Prav tu, doma, v Sloveniji!

Odkrivanje podzemnih tolmunov

Brez turističnih vlakcev in umetelne razsvetljave, le jama, kakršno jo je nekoč ustvarila narava. In vi, ki s svetilko v roki odkrivate vse njene stalaktite in stalagmite ter s čolnom raziskujete njene podzemne tolmune. Bi se radi počutili kot Indiana Jones, odkrivali kupe kosti jamskih medvedov in zrli v prosojno zeleno vodo jamskih rek? Verjeli ali ne, v Sloveniji se skriva cela vrsta jam, ki morda niso tako slavne kot Postojnska ali Škocjanske, vendar nič manj vredne ogleda. Ena od takih je Križna jama, ki se skriva pod kamnito kraško pokrajino. V vseh svojih rovih skriva več kot 40 jezer, ki čakajo, da jih odkrijete. Jamo si lahko ogledate le ob predhodni rezervaciji. Možni so enourni ogledi, na katerih spoznate glavne značilnosti jame in zaplujete po gladini jezera, po želji pa se lahko zmenite tudi za daljše posebne oglede in odkrijete tudi najtemnejše kotičke. Cena za kratek ogled je od šest do 11 evrov na osebo, daljši ogledi, ki trajajo približno štiri ure, pa vas bodo stali od 30 do 65 evrov na osebo. Ogled jame je razburljivo doživetje, ki vam bo poleti zelo prijalo tudi zato, ker je temperatura v jami vse leto osvežilnih 8 stopinj Celzija.

Z zmaji po nebu

Ne, ne gre za zmaja iz Postojnske jame ali tistega iz Zmajskega mostu v Ljubljani, temveč za jadralne in motorne zmaje, s katerimi si lepote zelene Slovenije lahko ogledate z najbolj vznemirljivega zornega kota – iz zraka. Pri nas je kar nekaj ponudnikov tega športa, ki je primeren za prav vse; z izjemo tistih, ki se bojijo višine, seveda. Ni treba, da ste v odlični telesni pripravljenosti, prav tako ni pomembno, koliko ste stari in kaj v življenju počnete. Dovolj je, da si upate poskusiti nekaj novega. Pri letenju z zmajem se z višavami spoznavate postopoma, saj vzletite počasi in se s strmega brega z nekaj koraki odrinete med ptice. S tem adrenalinskim športom se boste najlažje spoznali pri poletu v tandemu z izkušenim inštruktorjem. Organizirajo jih v več klubih in specializiranih avanturističnih turističnih agencijah. Cene za pol ure dolg polet se začnejo pri približno sto evrih. Ponekod si lahko privoščite aranžma, ki poleg letenja vključuje druge podobne športe in kampiranje. Če imate na voljo več časa in ste že prepričani, da je letenje z zmajem to, kar želite početi večkrat (ali pa boste to spoznali ob prvem poletu v tandemu), se seveda lahko vpišete tudi v tečaj in temu športu posvetite vse poletje. Zakaj pa ne!

Plezanje

Zviška pa lahko na domače lepote pogledate tudi drugače – iz skalnate stene ali z gorskega vrha. Tudi plezanje je eden od tistih športov, ki vam iz različnih razlogov povišajo srčni utrip, čeprav je edino prav, da v steni vedno ostanete mirni. Toda ko ste enkrat na vrhu ali znova pri vznožju, navdušenja ni lahko skriti. Slovenija je posejana z vzpetinami, ki nudijo stene, primerne za plezanje, od Ospa v zaledju Obale pa vse tja do Alp. Ta šport sicer zahteva malo več potrpljenja in vam v zgolj enem popoldnevu ali koncu tedna še ne bo uspelo osvojiti vseh spretnosti, a če bi radi spoznali adrenalinski šport, ki vas bo razveseljeval še mesece in leta, se med letošnjimi poletnimi počitnicami le vpišite v tečaj plezanja. Ne le da boste uživali v športu, odkrivali boste tudi naravne lepote Slovenije in naredili nekaj dobrega zase. Naj vas ne skrbi, če tega niste še nikoli poskusili in nimate posebnega športnega predznanja – boste pač začeli bolj počasi. Za osnovni tečaj plezalne tehnike boste odrasli odšteli od 100 do 200 evrov, odvisno od trajanja in zahtevnosti. Ko boste enkrat znali, vam navdiha za izlet ob koncu tedna nikoli ne bo zmanjkalo.

V galopu čez poljane

Za nekoliko bolj umirjene duše, ki jim hitrost in vrtoglava višina nista blizu, je ježa odličen način za dejavno in zanimivo preživetje prostega časa v naravi. Morda to res ni prva stvar, na katero pomislite, ko vam kdo omeni adrenalin, a to najbrž velja le za tiste, ki je še niste preizkusili. Pravzaprav je jahanje konja lahko toliko razburljiva dogodivščina, kolikor vas lahko ježa pomiri in uravnovesi. Tako kot za plezanje tudi za ježo velja, da ponudnikov in prostora zanjo v Sloveniji ne manjka, saj če ima domovina kaj ponuditi, so to neokrnjena narava in neskončne sprehajalne poti, po katerih se lahko odpravite tudi v sedlu. Osnov jahanja se lahko naučite v nekaj urah, začetni tečaji pa po navadi trajajo okrog 10 ur. Seveda se lahko na konja povzpnete tudi brez predznanja, v družbi vodnika, toda pravo izkušnjo boste doživeli šele, ko boste z nekaj usvojenega znanja terenskega jahanja poljske in gozdne poti odkrivali sami – oziroma v odlični družbi teh čudovitih živali. Z jahanjem se lahko spoznate v Gameljnah pri Ljubljani, na Pohorju, v Mokronogu, na Gradu Prestranek in še marsikje. Povprašajte pri lokalnem turističnem društvu in si privoščite povsem drugačne poletne izlete v naravo.

Vsa zabava na enem mestu

Če med vsemi temi ponudbami res ne veste, kam bi se odpravili in za kateri šport bi se odločili, je morda obisk adrenalinskega, pustolovskega oziroma doživljajskega parka rešitev vaših dilem. Še posebno če radi tekmujete in se novih stvari lotevate v dobri družbi. Po Sloveniji je takšnih igrišč za velike otroke posejanih kar nekaj – najdete jih v Trenti, na Krvavcu, v Bovcu, Škofji Loki, na Bledu, Pohorju – in še bi lahko naštevali, saj jih je res veliko. Čakajo vas skratka povsod, kjer je narava ponudila priložnost za tovrstno zabavo. V večini parkov so proge oziroma različna doživetja razporejeni po težavnosti oziroma primernosti za otroke in odrasle, za enkraten obisk parka pa boste večinoma odšteli od 10 do 20 evrov, otroci nekaj manj. Poskrbljeno je tudi za varnostno opremo, ki je seveda obvezna, zato naj vas ne skrbi. Seznam dejavnosti je v adrenalinskem parku kar dolg in se razlikuje med ponudniki, zagotovo pa se boste sprehajali nekaj metrov nad tlemi, plezali, se plazili, skakali v globino, premagovali ovire, viseli v zraku in drveli z veliko hitrostjo. Je to dovolj, da vas prebudi iz lenobnega razpoloženja?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.