Magazin
51 ogledov

Agility tudi za mačke

mačka maček Shutterstock
Organizirane vadbe pri nas ni, jo pa lahko enostavno izvajamo doma.

"Vsaka stvar, ki mačko dodatno telesno in psihično zaposli, je absolutno zanjo dobra," pravi veterinarka in behavoristka psov in mačk Sabina Stariha Pipan. Kot pojasnjuje, so mačke v naravi zelo aktivne in če dalj časa (ali venomer) preživljajo zaprte v stanovanju in v brezdelju se, tako kot človek, pričnejo dolgočasiti, kar pa lahko vodi tudi v raznovrstne vedenjske težave. Po njenih besedah je zato vsakodnevni trening agilityja dobrodošla zaposlitev.

Dobro za zdravje

Stariha Pipanova razlaga, da je agility dober za ohranjanje telesne kondicije mačk, saj krepi zdravje in ohranja mišice prožne in gibljive. Pazljivost je potrebna le pri starejših mačkah in se je po njenih besedah pred izvajanjem določenih vaj priporočljivo posvetovati z veterinarjem, predvsem glede višine preskokov.

Igrala postavite doma

Organizirane oblike mačjega agilityja v Sloveniji ni, lahko pa igrala in „teren“ za trening povsem enostavno postavimo sami doma – prevrnjeni stoli, pručke, doma izdelani tuneli. V trgovinah za hišne ljubljenčke pa najdemo tudi vrsto pripomočkov posebej za mačji agility - praskalniki, gugalnice, igrače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.