Magazin
86 ogledov

Alergija na sonce

Poskrbite za zaščito. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sonce, morje, plaža, nato majhni mehurčki, srbečica in pekoč občutek. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako preprečiti in ublažiti neprijetnosti, ki jih malčku povzroči alergija na sonce.
Akne Mallorca. So posebna oblika alergije na sonce, takšno ime pa so dobile, ker so spremembe na koži podobne aknam. Izzoveta jo kombinacija nekaterih sestavin v (zaščitnih) kremah in izpostavljenost sončnim žarkom. Največkrat gre za premastne izdelke.

Ne glede na to, ali gre za vrhunec poletne sezone ali zgodnjo pomlad, nastavljanje sončnim žarkom lahko izzove alergijsko reakcijo, ki jo najtežje prenašajo malčki. Krivec za neprijetnost je sproščanje hormona histamina, ki povzroči alergijsko reakcijo nekaj ur ali dni po izpostavljenosti soncu.

Če je malček alergijo že imel, se nanjo pripravite:

  • Veliko mlajših in starejših alergikov nekaj tednov pred načrtovanimi morskimi počitnicami preventivno uživa antihistaminike. Nekatere dobite v lekarnah, pri hujših alergijah pa vam jih predpiše zdravnik.
  • Uživanje kalcijevih šumečih tablet se je v nekaterih primerih izkazalo za učinkovito. Ker gre za prehransko dopolnilo, se o uživanju prej le pogovorite s pediatrom ali farmacevtom.
  • Izogibajte se opoldanskemu soncu in na plaži raje uživajte zgodaj dopoldne in pozno popoldne. Najmočnejše sonce je med 11. in 16. uro. Prav tako naj se otroci, ki so nagnjeni k tej alergiji, izogibajo dolgotrajni neposredni izpostavljenosti soncu.
  • Uporabljate kremo z visokim zaščitnim faktorjem, ki jo nanesite pol ure pred sončenjem, po vsakem kopanju, glede na faktor pa vsakih nekaj ur. Primerna zaščita za otroka bo faktor 30 in več. Poleg faktorja pri izbiri kreme pazite, da bo ta čim bolj nevtralna, brez maščob in dišav, ki kožo še dodatno dražijo.
  • Otroke, predvsem tiste, pri katerih je alergija že izbruhnila, lahko dodatno zaščitite z lahkimi oblačili. Ali pa razmislite o poletnih otroških oblačilih z UV-zaščito, ki se vse pogosteje pojavljajo na trgu. Ne pozabite zavarovati občutljive otroške kože tudi v senci, saj se tudi tja prikradejo sončni žarki.
  • Po čofotanju v morski vodi otroka na prizadetih mestih splaknite, saj slana voda povzroči še dodatno nepotrebno srbenje. Če prhe na plaži ni, naj ima plastenka z vodo v torbi stalno mesto.
  • Srbenje lahko doma blažite z obkladki, hladilnimi losjoni ali jogurtom, ki imajo le kratkotrajen hladilni učinek. Vsekakor pa bo srbenje ublažila nižja, povečala pa višja temperatura. In čeprav bo težko, naj se malček čim manj dotika obolelih predelov. Zamotite ga z igro.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.