Magazin
685 ogledov

Ali vaš otrok smrči?

Smrčanje je lahko posledica prehlada. Žurnal24 main
Smrčanje smo dolgo časa pripisovali le starejšim odraslim ljudem, danes pa vemo, da v spanju smrči tudi veliko otrok. Lahko je le posledica prehlada ali pa celo resne motnje dihanja.
Sindrom obstrukcijske apneje v spanju
Ena izmed motenj dihanja v spanju, katere glavni znak je smrčanje, je tako imenovana obstrukcijska apneja. Ta nastane zaradi ponavljajoče se začasne zapore dihalnih poti pri otroku, ki je še posebno izrazita v spanju. V nasprotju s tako imenovanim primarnim nenevarnim smrčanjem je smrčanje pri otrocih s tem sindromom običajno stalno, prisotno vsako noč oziroma večino noči ter zelo glasno.

Če takšnemu otroku pozorno prisluhnemo, bomo med glasnim smrčanjem jasno slišali tudi kratkotrajne prekinitve dihanja. Pri teh prekinitvah dihanja bomo imeli občutek, kot da otrok hlasta za zrakom. Usta bo imel običajno odprta, prsni koš pa se bo ob poskusu vdiha, namesto da bi se razširil, pomaknil navznoter. Takšni dihalni premori zaradi zapore v dihalih niso moteči le za opazovalca, ampak so tudi škodljivi. Ob njih namreč prihaja do znižanja zasičenosti krvi s kisikom, to pa dolgoročno lahko škodi številnim organom.

Posledice
Pomanjkanje zadostnega in kakovostnega nočnega spanca se pri otroku s tem sindromom kaže v obliki pretirane zaspanosti podnevi. Te za razliko od nočnih težav z dihanjem pri otroku ni vselej lahko prepoznati. Otrok zjutraj običajno le s težavo vstane iz postelje in toži nad jutranjim glavobolom. Pretirana dnevna zaspanost se pri malčku lahko kaže v obliki vedenjskih težav s hiperaktivnostjo ali celo agresivnostjo, v šoli pa bo tudi pozabljiv in neosredotočen.

Vzroki
Najpogostejši vzrok zapore dihalnih poti pri otrocih predstavljajo povečana žrelnica in nebnici. Veliko otrok v starostni skupini od prvega do petega leta ima ti dve žlezi povečani, večina pa vseeno ne razvije posledičnih dihalnih premorov v spanju. Na razvoj motnje vplivajo tudi drugi dejavniki: velikost in oblikovanost spodnje čeljusti, ust in grla ter sposobnost hitrega preklopa med dihanjem skozi usta in nos. Pomemben dejavnik, ki lahko pripomore k nastanku obstrukcijske apneje v spanju, je tudi debelost. Medtem ko so otroci s sindromom obstrukcijske apneje v spanju nagnjeni k slabšemu napredovanju v telesni teži, pa lahko nasprotno debelost vodi v razvoj obstrukcijske apneje v spanju.

Kaj storiti?
Če vaš otrok smrči zelo pogosto, skoraj vsak dan, njegovo smrčanje pa je zelo glasno, to zaupajte njegovemu izbranemu pediatru. Ta bo z natančnim pregledom pri malčku morda odkril katerega izmed vzrokov, ki bi lahko pri njem povzročali obstrukcijsko apnejo v spanju. Po potrebi bo otroka napotil tudi na pregled k specialistu za ušesa, nos in grlo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.