Magazin
73 ogledov

Ali veste, kdaj so vaši plodni dnevi?

Želite zanositi? Odkrijte, kdaj so vaši plodni dnevi. Žurnal24 main
Le malo žensk ve, kdaj pri njih nastopi ovulacija. Ponujamo vam odgovore na tri najpogosteje zastavljena vprašanja v zvezi s prenehanjem jemanja kontracepcijskih tabletk in o tem, kdaj nastopijo plodni dnevi.
Želim zanositi, kdaj naj preneham jemati kontracepcijske tabletke?
Nasprotujoči si odgovori na zgornje vprašanje vas lahko zmedejo, zato vam poleg odgovora ponujamo tudi obrazložitev. Kontracepcijske tabletke delujejo na hormonski sistem tako, da prekinejo ciklus zorenja jajčnih celic v jajčniku in s tem preprečujejo ovulacijo in posredno možnost zanositve. Prej ko boste prenehali jemati tabletke, prej bodo začeli delovati vaši hormoni in pojavila se bo ovulacija. Čas, ki ga hormoni potrebujejo, preden začnejo zopet delovati, se razlikuje pri vsaki posameznici. Pri nekaterih traja le dva tedna, medtem ko nekatere ženske na prvo mesečno perilo lahko čakajo tudi nekaj mesecev. Torej, čas jemanja kontracepcijskih tabletk ni pogojen s pojavom rednega mesečnega perila. Tudi če ste kontracepcijske tabletke jemali 10 let ali več, se mesečno perilo lahko pojavi že v prvem mesecu po prekinitvi.

Kdaj so moji plodni dnevi?
Če želite zanositi, morate imeti nezaščitene spolne odnose v točno določenem času vašega mesečnega ciklusa, takrat, ko nastopi ovulacija, ali v tako imenovanih plodnih dnevih. Ovulacija nastopi, ko se jajčece, ki je dozorevalo v jajčniku, izloči in začne svojo pot po jajcevodu v maternico. To je čas, ko je ženska plodna in ko lahko nezaščiteni spolni odnosi od 4 do 5 dni pred ovulacijo in 24 ur po njej povzročijo nosečnost. Vendar si je pri tem treba zapomniti, da se plodni dnevi razlikujejo glede na čas trajanja vašega ciklusa. Tako so plodni dnevi pri ženskah z normalnim, 28-dnevnim ciklusom okoli 14. dneva, pri ženskah s 35-dnevnim ciklusom pa okoli 21. dneva.

Kaj pa ovulacijski testi?
Če je vaš mesečni ciklus nereden, so vam lahko v pomoč ovulacijski testi, ki so dostopni v lekarnah ali drogerijah. Ovulacijski test vam na podlagi koncentracije hormonov v urinu napove plodne dni tudi 24 ur vnaprej. In zanesljivost? Giblje se pri okoli 96 odstotkih.

V ponedeljek, 7. 1. 2008, si preberite:
Koliko odstotkov možnosti imate, da zanosite, in o tem, kdaj vas test za odkrivanje nosečnosti ne bo razočaral.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.