Magazin
280 ogledov

Analni seks ni seks?

Kaj je v resnici seks? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Je oralni seks res pravi seks? Je analni seks res seks? O definiciji seksa so Američani razpravljali že v "času Clintona in Monice", a enotni si najbrž nikjer niso še danes.

Kaj točno torej ljudje razumejo kot seks? Vprašanja so se lotili na Kinseyjevem inštitutu Univerze Indiana in na vzorcu skoraj petsto (povečini heteroseksualnih) ljudi, starih med 18 in 96 leti, ugotovili, da "neko splošno soglasje o seksu ne obstaja". "Znanstveniki, zdravniki, starši, učitelji in drugi morajo biti previdni – ni nujno, da se njihova definicija seksa ujema z definicijo seksa, kot jo imajo njihovi pacienti (zdravniki pač včasih morajo vprašati po številu spolnih partnerjev), otroci, učenci ...," pravijo na Kinseyjevem inštitutu. In kakšni so nekateri zaključki raziskave?

  • Definicija seksa se pri moških in ženskah razlikuje minimalno.
  • Za 95 odstotkov vprašanih vaginalna penetracija je seks, a če ne pride do izliva, ta odstotek pade – vaginalna penetracija brez izliva semenske tekočine ni seks za 11 odstotkov sodelujočih.
  • Petina vprašanih misli, da analna penetracija ni seks.
  • Trideset odstotkov vprašanih misli, da oralno zadovoljevanje ni seks.


In zakaj je definicija seksa tako pomembna? "Če ljudje nekaterih spolnih praks ne dojemajo kot seks, morda ne bodo pravilno dojeli sporočil o varni spolnosti. Tveganje je zato veliko večje," je opomnil eden od vodij raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.