Magazin
1771 ogledov

Anini nasveti za zapeljevanje

Ana Žontar Kristanc
1/4
Miro Majcen
Mična TV kuharica Ana Žontar Kristanc nam je izdala nekaj vročih receptov za zapeljevanje boljše polovice.

"Vsi jemo tudi z očmi, zato je pomembno, da hrana, sploh, če je za tak namen, tudi dobro zgleda. Lepo je, če atmosfero pričaramo s svečkami, najbolj pomemben pa je trud, ki ga vložimo v ta obrok. Težko je ne zapeljati, če se nekdo potrudi. Mislim, da je hrana lep uvod v erotično in romantično nadaljevanje, sama hrano povezujem z vsem (smeh). Je pa potrebno upoštevati, da smo ženske nore na čokolado, moški pa na bolj kaj mesnega, kot berem zadnje čase," je žgečkljiv nasvet Ana Žontar Kristanc.

Je tudi njej s kuharijo uspelo zapeljati moža? "Mislim, da sem ga zaradi kuhinje vsekakor popolnoma obdržala (smeh). Glede tega je popoln partner, saj vedno vse poje," še dodaja Ana, ki je za zurnal24.si zaupala tri recepte za zares zapeljivo večerjo. Dodala je tudi posladek, a kdo pravi, da si ne bi smeli privoščiti kar dveh! 

Namaz iz zelenih paradižnikov

Za 3 srednje velike kozarce. Čas priprave: 15 minut. Čas kuhanja: 10-15 minut. Čas hlajenja: 24 ur.

Sestavine: 1-1,2 kg zelenih paradižnikov, 200-240 gramov rumene in rdeče paprike, 1 večja čebula, 80-100 ml kisa za vlaganje, 50 ml sončničnega olja, 30 gramov sladkorja, 1 zravnana žlica soli, 50 gramov gorčice in 50 gramov hrena.

Opis priprave: Kozarce s pokrovi položimo v segreto pečico na 50 stopinj da se segrejejo. Paradižnik in čebulo naribamo in dobro ožamemo. Paprike položimo na peki pair in jih položimo v segreto pečico na 220 stopinj. Ko postanejo črne jih preložimo v plastično vrečko in jih pustimo v njej nadaljnjih 10-15 minut. Nato paprike olupimo in narežemo. Vse sestavine stresemo v večjo posodo in jim dodamo kis, sladkor, sol in olje. Vsebino zavremo in jo ob vretju mešamo nadaljnjih 5 minut. Nato ploščo ugasnemo in posodo pustimo na vroči plošči še 5 minut. V primeru da paradižnikov niste dobro oželi in se je med kuhanjem nabralo kar nekaj tekočine, jo z zajemalko odstranite. Skuhani zelenjavi dodamo gorčico in hren, jo dobro premešamo in nadevamo v tople kozarce. Na vrh dodamo čajno žličko olja in kozarce s pokrovom dobro zatesnimo. Kozarce zavijemo v večjo brisačo ali odejo, če ste jih naredili še več. Namaz pustimo zavit, da se počasi ohladi, nato pa ohlajenega prestavimo v našo shrambo.

Čokoladni kolački/ browniji s čilijem in soljo

Čas priprave: 15-20 minut. Čas peke: 35-40. Za pekač: 30x40 cm

Sestavine: 280 g masla sobne temperature, 400 g sladkorja, 400 g temne kvalitetne čokolade, 2 vrečki vanilin sladkorja, 1/2 čajne žličke soli, 2 žlici kakava v prahu, 4 žlice mleka, ½ čajne žličke čilija v prahu, 190 g moke, 4 velika jajca in 2-3 žlice grobo mlete soli.

Opis priprave: Maslo, vanilin sladkor in navadni sladkor mešamo z električnim mešalnikom dokler vsebina ne postane penasta in svetle barve. Čokolado stopimo z mlekom na najnižji temperaturi. V penasto maslo dobro vmešamo jajca. V manjši posodi zmešamo moko, kakav v prahu, čili v prahu in sol. V zmes z jajci nato vmešamo stopljeno čokolado. Nato pa nežno vmešamo še zmešane suhe sestavine. Zmes prelijemo na pekač obložen s peki papirjem. Pekač obložite tako, da del papirja na obeh straneh gleda ven, da boste kolač lahko dvignili iz pekača ko se bo spekel. Ne pečene brownije potresite z grobo zmleto soljo. Kolačke pecite 40 minut v pečici segreti na 180 stopinj. Spečene ohladite preden jih razrežete, saj se bodo topli preveč drobili.

Kvinojina solata s popečenimi bučnimi semeni

Za 4 osebe. Čas priprave: 10-15 minut. Čas kuhanja: 15 minut. Čas hlajenja: 20 minut.

Sestavine: 100 gramov kvinoje, 200 gramov vode, pest rdečih češnjevih paradižnikov, pest rumenih češnjevih paradižnikov, ½ male cukini bučke, 20-30 gramov bučnih semen, 1 mlada čebulica, 1 limeta, 4-6 žlic olivnega olja in ščepec soli.

Opis priprave: Kvinojo stresemo na cedilo in jo dobro speremo. Takšno preložimo v manjšo posodo in jo zalijemo z vodo. Vsebino zavremo nato pa temperaturo zmanjšamo na srednjo do nižjo in kvinojo kuhamo nadaljnjih 12-15 minut oziroma dokler ne postane mehka. Po tem času jo odcedimo in ohladimo. Med ohlajanjem pripravimo ostale sestavine. Paradižnike narežemo na četrtine. Prav tako na drobno narežemo čebulo. Bučko narežemo na kolobarje in te prav tako naprej na četrtine. Bučkina semena stresemo na ponev in jih na višji temperaturi popečemo da nabreknejo. Med praženjem jih mešamo. Semena ohladimo. V manjši posodi dobro zmešamo sok ožete limete, olivno olje in sol. Vse pripravljene sestavine zmešamo in postrežemo.

Komentarjev 2
  • millenium 19:27 13.oktober 2013.

    preveč samovšečna in osladna... ne moremo je gledati...

  • dragec 16:54 13.oktober 2013.

    Ona ni za kuharico, ona je za j......nje