Magazin
46 ogledov

Anoreksični že otroci

Anoreksija prizadene vse mlajše.(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Anoreksija se razvije že pri otrocih, mlajših od deset let.

Motnje prehranjevanja se razvijejo že zgodaj v otroštvu in lahko prizadenejo tudi mlajše od desetih let, je pokazala raziskava, ki jo je nedavno izvedlo britansko društvo Overeaters Anonymous. Ker tovrstne težave torej ne pestijo samo odraslih, morajo biti starši izjemno pozorni, kakšne prehranjevalne navade ima njihov otrok.

Krive niso manekenke
Raziskava je zajela 250 odraslih z anoreksijo, rezultati pa so razkrili, da je imelo kar 53 odstotkov vprašanih takšen odnos do hrane že v zgodnjih otroških letih. Le malo manj kot tretjina vprašanih je za to boleznijo zbolela med 11. in 15. letom.

Podobno raziskavo je izvedlo britansko združenje Beat, ki se ukvarja prav z
motnjami prehranjevanja, in ugotovilo približno enako. Rezultati sicer nakazujejo, da je ključno obdobje med 10. in 12. letom, vendar je bila najnižja starost, pri kateri so opazili anoreksijo, zgolj šest let.
Raziskovalci iz obeh združenj ob tem opozarjajo starše, da so za anoreksijo krive večinoma travme in da sta le dva odstotka vprašanih vzrok za nastanek te bolezni pripisala (pre)vitkim zvezdnicam, ki se pojavljajo v medijih. Ključna sta torej srečno otroštvo in ustrezna vzgoja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.