Magazin
36 ogledov

Antibiotiki samo v najnujnejših primerih!

Dajte mu jih le, če je res nujno. Žurnal24 main
Antibiotiki niso čudežno zdravilo, ki reši vse težave. Poleg tega, da pobijejo bakterije, telesu naredijo tudi ogromno škode. Če želite da so učinkoviti, se jih ne sme uporabljati prav pogosto.
Zadnja linija obrambe
Antibiotiki bi morali predstavljati zadnjo linijo obrambe in bi zato morali biti rezervirani le za resne bakterijske okužbe. Šibkejše bakterijske okužbe je namreč moč obvladati tudi na druge načine. Najbolj škodljivo je gotovo preventivno jemanje antibiotikov. Z vsakim vnosom določene vrste antibiotika namreč zmanjšamo možnost, da bo antibiotik ''prijel'' takrat, ko bo to nujno potrebno.

Odpornost na antibiotike
Otrok lahko s pogostim in preventivnim jemanjem antibiotikov nanje postane odporen. Zato morate v dobro svojega malčka in v posvetu z zdravnikom, trezno premisliti kdaj so antibiotiki resnično potrebni. Nespametne poteze preventivnega in pogostega jemanja antibiotikov so namreč krive, da število smrtnih žrtev zaradi bakterijskih okužb narašča. Vsemu napredku medicine in znanosti navkljub!

Antibiotiki uničijo probiotike
Antibiotiki pobijejo vse probiotike, kar pomeni, da močno spremenijo naravno ravnovesje v otrokovi črevesni flori. S tem pa onesposobijo koristne mlečnokislinske bakterije, ki bi bile sicer same sposobne onemogočiti večino patogenih bakterij. Zato je otrok po kuri antibiotikov še bolj dovzeten za nove virusne in bakterijske okužbe.

Preventivna kura s probiotiki
Uničeno črevesno floro je ob pravilni prehrani mogoče regenerirati v približno treh mesecih. To pa je nedvomno tudi čas v katerem bo vaš malček »staknil« novo bakterijsko okužbo in s tem zapadel v začaran krog. Zato se zdravniki bakterijskih okužb vse pogosteje lotevajo s predpisom probiotikov, ki okrepijo otrokovo lastno obrambo. Če predpišejo antibiotike, pa se najprej prepričajo za katero bakterijo gre. Ob kuri antibiotikov vse pogosteje predpišejo tudi nekaj tedensko kuro s probiotiki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.