Magazin
24 ogledov

Babica in dedi bi vzgajala drugače

Babi in dedi ji pustita več svobode. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Stari starši imajo pogosto zelo določene ideje o tem, kako bi bilo treba vzgajati njihove vnuke. Včasih je to v neposrednem nasprotju z vzgojo staršev.

Kaj storiti, ko vaši ali partnerjevi starši spodkopavajo vaše napore pri vzgoji otrok? Najprej se vprašajte, če se je vredno zaradi tega prepirati. Ali vaš oče vnuku dovoli piti gaziran sok, medtem ko bi vi želeli, da pije mleko? Če se to ne dogaja pogosto, niti ni tako hudo. Če se da, se izognite konfliktom. Razmislite, kako bi se dogovorili – morda lahko prosite očeta, da kupi vnuku negaziran sok namesto gaziranega. Počutili se boste bolje, vaš oče pa bo tudi imel občutek, da lahko malo razvaja svojega vnuka.

Če ste soočeni s situacijo, s katero se ne morete sprijazniti, se boste morali pogovoriti. Če so stari starši recimo fizično kaznovali otroka, mu dovolili jesti hrano, ki je ne sme, ali mu dovolili, da se igra z nevarnimi igračkami, je pogovor nujen. Bodite mirni, a vztrajni. Pojasnite, da so ta pravila za vas zelo pomembna in pričakujete, da bodo spoštovali vaše odločitve.

Ultimati le v skrajnem primeru
Ne izgubljajte časa s prepiri, kdo ima prav. Ne gre za to. Bistveno je, da ste vi starš in zaradi tega vi sprejemate odločitve. Vaši starši morajo sprejeti dejstvo, da sedaj vi vzgajate otroke. Ultimate postavljajte le, če je zares nujno. Nikar ne začenjajte pogovora tako, da boste zagrozili z omejenim dostopom do vnuka, če ne bodo ravnali, kakor želite. Ne jezite se. Mirno razpravljajte o tem, kar mislite, da je prav za vašega otroka.

Vaši starši zagotovo vse počnejo iz ljubezni do vnuka in verjamejo, da so njihove odločitve najboljše, zato jim dajte vedeti, da ste hvaležni za njihovo ljubezen in želite, da imajo z vnuki kar najboljši odnos.

Ob nevarnosti ne popuščajte
Vendar ne puščajte otrok samih s starimi starši, če mislite, da obstaja možnost, da bodo v nevarnosti. V takšnem primeru niti ne razpravljajte o tem. Če je možno, bi moral vaš partner rešiti ta vprašanja s svojimi starši, vi pa s svojimi. Takšne razprave so lahko težavne, zato se je o njih pomembno pogovarjati na racionalen način. Babice in dedki so namreč zelo pomemben del v življenju otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.