Magazin
26 ogledov

Bajadera za prste obliznit

Olga Andrejeva med končnim plesom senc, v katerem Nikija Solorju ponuja večno, a Žurnal24 main
V prestolnico prihaja orientalska pravljica o nesojeni večni ljubezni.

Balet o ljubezni med bajadero Nikijo in bojevnikom Solorjem, katerih večno zvestobo ogrozi visoki brahman, ki se zaljubi v prelepo plesalko, bo po mariborski premieri novembra lani danes ob 19. uri doživel še ljubljansko premiero.

Enak, a drugačen
V glavnih vlogah Nikije in Gamzati bosta mariborski baletki na ljubljanski premieri v Gallusovi dvorani zamenjali solistki ljubljanskega baleta Bojana Nenadović Otrin in Rita Pollacchi (na spodnji fotografiji), Solorja pa Giuseppe Picone, gostujoči plesalec iz Italije.

Zgodba ostaja enaka, kot je bila leta 1877 na Bajaderini premieri v Sankt Peterburgu, uprizorjena po notnih zapisih Ludwiga Minkusa in v koreografiji Mariusa Petipaja: romantična orientalska pravljica o lažni prisegi večne ljubezni z dvema ljubezenskima trikotnikoma med Nikijo, Solorjem in brahmanom ter Solorjem, Nikijo in Gamzati, ki se konča s smrtjo bajadere in neutolažljivo žalostjo bojevnika. Tudi ljubljanska, sodobna postavitev koreografa Rafaela Avnikjana, za katero boste odšteli od 16 do 30 evrov, bo ostala enaka mariborski, a nekoliko drugačna, kot pravi Avnikjan, saj se balet iz predstave v predstavo razvija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.