Magazin
20 ogledov

Balet ob notah dinastije Strauss

1/37
Žurnal24 main
Glamur, popolnost, dovršenost. Igranje klasike dinastije Strauss je bilo tokrat v domeni orkestra Dunajskega opernega bala. Vizualno piko na i so dodali baletni plesalci Dunajske državne opere.

Orkester je v večeru glasbenega glamurja izvedel največje utrinke iz tradicionalnega programa Dunajskega opernega bala z mojstrovinami Straussove dinastije, Franza Leharja, Emmericha Kalmana, Josepha Lannerja in drugimi zvezdami dunajske plesne glasbe iz 18. in 19. stoletja. Dirigentsko paličico je tokrat vihtel profesor Uwe Theimer. Slednji je tudi glasbeni svetovalec znanih dirigentov Lorina Maazela in Jamesa Levina. Theimer je v dirigiranju pokazal svojo profesionalnost, kar pa ne moremo reči za njegovo poznavanje geografije. Slovenijo je namreč zamenjal za Hrvaško.

130-letnica delovanja
Decembra 2007 je sicer minilo 130 let od prvega Dunajskega opernega bala. Decembra 1877 se je vse skupaj začelo s prvim dogodkom Hofopern Soiree. Takrat je klasična glasba cvetela v Habsburškem cesarstvu. Ustanovljen je bil Dunajski filharmonični orkester, Straussova dinastija je prevladovala v stoletju valčkov, pojavljati se je začela opereta, graditi so začeli operno hišo na Dunaju …

Črno piko nad predstavo je dodalo predvsem dejstvo, da je dirigent občinstvo nagovarjal v nemškem jeziku. Obrazi večine obiskovalcev so ostali vprašujoči, predvsem pa so bili želnji razumevanje besed profesorja Theimerja. Organizatorji bi si zagotovo lahko privoščili prevajalca. Tudi dinamika orkestra bi odmevala lepše, če bi bil orkester postavljen v akustično primernejše okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.