Magazin
418 ogledov

Barve, ki povečajo prostor

pleskanje Shutterstock
Če vas otesnjujejo majhni prostori v stanovanju, poskusite spremeniti bave sten. Poglejte, s pomočjo katerih barv bo vaše stanovanje videti večje.

Če želimo ustvariti občutek večjega prostora, potem je bolje uporabiti svetle in hladne barve, pravita oblikovalka interierjev Marjetka Lužovec Hrvatin in krajinska arhitektka Mateja Lužovec iz biroja za notranjo opremo Detajl in celota.

Bela barva je po njunih besedah še zmeraj tista, ki je osnova, če želimo videz prostornosti. "Med hladnimi odtenki so primerni kovinsko modri, lahko tudi srebrni in kovinski odtenki, odvisno od zgodbe interierja in učinka, ki ga želimo doseči. Predvsem pa interier ne sme biti preveč homogen, ker potem deluje togo in ravno zaradi tega neprostorno," opozarjata. Zato se lahko uporabi tudi črna barva kot poudarek, pa tudi več odtenkov barv, ki se pojavljajo na tkaninah, barvah sten, pohištvu, umetniških delih itd.

Temne barve zmanjšajo prostor

"Temne ter močne in intenzivne barve v velikih količinah zmanjšajo prostor. Takih barv ni dobro uporabiti za vse stene, ampak samo za določeno steno, kjer želiš doseči nek efekt," svetujeta  Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec. Na vprašanje, koliko različnih barv sten naj bo v enem dom, odgovarjata, da ne obstaja nobenega pravila: "Mi v našem biroju se držimo načela, da naj bo celoten interier hiše ali stanovanja neka celota, ki izraža rdečo nit oziroma zgodbo interierja ter tudi življenjski stil naročnika." Z barvami sten lahko dobro izkoristimo arhitekturo hiše, tako da določeno steno poudarimo oziroma naredimo določen efekt. Svetujeta, da se pri opremi interierja naredi barvna študija, skozi katero se določi zgodba interierja ter kombinacija barv, ki sodijo skupaj. "Samo ena barva torej ni primerna, ker tak interier deluje togo in nedomišljeno, vsak prostor v drugi barvi pa tudi ne, ker potem stanovanje ali hiša ne deluje kot celota.," sta sklenili.

Komentarjev 1
  • Kika 12:37 27.februar 2013.

    Hi hi, otesnjujejo...