Magazin
49 ogledov

Barve, ki se jih hitro naveličamo

barve Shutterstock
Preverite katere so večne in katerih se hitro naveličamo.

Trenutno so modne naravne in nedoločljive barve, torej take, ki jih je težko opisati z eno besedo. To so tudi barve, za katere radi rečemo, da so večne,” pojasnjujeta oblikovalka interierjev Marjetka Lužovec Hrvatin in krajinska arhitektka Mateja Lužovec iz biroja za notranjo opremo Detajl in celota.

Med te barve spadajo vsi naravni odtenki sive, rjave, pa tudi bela in črna ter nedoločljive barve, kot so kovinsko modra, srebrna, bakrena, perl ter ostali kovinski odtenki. Je pa trenutno bolj kot na samih barvah sten v ambientu poudarek na različnih teksturah in materialih, na primer kombinacija tekstila, lesa, betona ali izgleda betona, kamna, tapet, stekla itd., barve pa so tiste, ki temu sledijo dodajata.

Barve kot manjši poudarek

Močne, intenzivne barve so ponavadi tiste, ki se jih hitro naveličamo, lahko pa tudi negativno vplivajo na naše počutje in vedenje. Take barve na velikih površinah niso toliko primerne za bivalne prostore, lahko pa se jih uporabi kot manjši poudarek v prostoru,” svetujeta Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec. Take barve so po njunih besedah bolj primerne za opremo sejemskih stojnic, kjer želimo pritegniti pogled, pa tudi za kakšen javni objekt, kjer se ljudje ne zadržujejo dolgo v takem prostoru, lahko pa naredimo močan vtis oziroma je izbor takih barv usklajen s celostno podobo podjetja.

Hitro pa se naveličamo tudi osnovnih barv, kot so rdeča, rumena, zelena, modra, ker nam te barve hitro postanejo dolgočasne in nezanimive. “Težje pa se naveličamo mirnih, nevsiljivih, nedoločljivih in naravnih odtenkov, takih, ki jih lahko vidimo v naravi,” pravita. Te barve se lepo kombinirajo tudi z naravnimi materiali, lesom, kovino, steklom, blagom, usnjem itd. “Je pa izbira barve za dom odvisna od učinka, ki ga želimo ustvariti v določenem prostoru. Zato se ni potrebno ustrašiti uporabe tudi temnejših odtenkov, tudi črne, če gre za manjšo površino in bo to naredilo poseben učinek,” dodajata. V tem primeru mora biti tudi osvetlitev prostora premišljena, da skupaj z izbrano barvo tvori poseben efekt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.