Magazin
41 ogledov

Barvito in ergonomično za otroka

V trendu so bolj odprte, minimalistične otroške sobe. (Foto: Di Liddo & Perego) Žurnal24 main
Otroci imajo radi barvitost, saj barve pozitivno delujejo na domišljijo in čustveno odzivanje.

Najbolj kričeče barve v spalnem delu niso smiselne, saj vplivajo na razigranost, nekatere spodbujajo živčnost in agresijo; v prostoru za razmišljanje tako priporočajo bolj umirjene. Vsekakor pa sta pomembni uravnoteženost in usklajevanje. Slednje je še posebej pomembno za spalnice, ki si jih delita dva otroka. "Barve gredo lepo skupaj – ne glede na spol. Marsikaj se da pokombinirati, saj poleg roza in modre obstaja še cela paleta drugih barv. Treba je biti brez predsodkov," pravi Kitka Koprivnikar iz škofjeloškega podjetja OSM, v katerem izdelujejo otroške sobe Åtte.

Okolju prijazno. Vedno več pohištva izdelujejo iz naravnih materialov, ki jih površinsko obdelajo z oljem ali voskom. Posebej za otroške sobe je pomembno, da uporabijo zdravju prijazne materiale.
Modno je odprto
Pove, da so v trendu bolj odprte in minimalistično opremljene sobe, v katerih otroci zares najdejo svoj kotiček. Poleg tega, da v njih spijo in se učijo, so namenjene tudi igri in druženju z vrstniki. Razkošje površin omogoča odsotnost garderobnih omar, ki jih preselijo v posebne prostore. Tako otroška soba bolj diha. Vse bolj modne in razkošne postajajo tudi postelje, ki se iz običajnih 90 centimetrov širijo na 140. Nekateri jih sprva razdelijo na odlagalno in spalno površino, ko pa otrok malo zraste, mu kupijo večjo vzmetnico in posteljo v celoti namenijo njegovemu spanju.

Žal pa je veliko slovenskih bivališč majhnih; ne prav redko si isto sobo delita dva (ali celo več) otroka. Prostorsko stisko in občutek natlačenosti rešujejo pogradi, pod katere namestimo izvlečne predale in kolone ali uredimo prostor za igro.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gospodarno in učinkovito

Opremo je treba prilagoditi obstoječemu prostoru in seveda otrokovim potrebam. Pomembno je, da vsebuje osnovne elemente: posteljo, omaro oziroma odlagalne površine in delovno mizo, prilagojeno njegovi višini. Že od samega začetka je treba spodbujati pravilno sedenje. "Igrače in knjige shranjujte na dosegu rok, kar je še posebej pomembno za majhne otroke," priporoča Kitka Koprivnikar. "Najbolj pridejo prav odprti predali in škatle, ki jih poljubno sestavljamo in zlagamo." Še posebej škatle so cenovno dosegljive, imajo pa velik učinek na prostor, v katerem ustvarijo red.  

Pravljični svet. Ustvarimo ga s svetilkami, ki na zid mečejo sence v obliki cvetlic, živali, geometrijskih likov, stensko dekoracijo in preprogami. Priročne so košare in škatle za shranjevanje igral in pripomočkov za risanje.

Dobro premišljeni so pohištveni programi, katerih osnova so elementi, ki omogočajo številne kombinacije in široko prilagodljivost ter dajejo preproste in praktične konstrukcijske rešitve. Tako rastejo z otrokom in njegovimi potrebami. Pri izbiri opreme za otroške sobe ne smemo zanemariti niti njene ergonomske in varne plati. Osnovo dopolnimo z mnogimi dodatki, ki vplivajo na popoln videz prostora, v katerem se bo otrok odlično počutil. Predvsem pa mu je treba ustvariti pravljično barvit, razgiban in čuteč svet, v katerem se bo počutil svobodno in domače.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 5. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.