Magazin
126 ogledov

Bazeni vse daljši in ožji

Za bazen, namenjen osebni uporabi do velikosti 30 kvadratnih metrov in globine d Žurnal24 main
Na našem trgu prevladujejo zidani ali betonirani bazeni, prevlečeni s PVC-folijo. Vse več pa je daljših in ožjih bazenov, na ogrevanje s toplotnimi črpalkami.

Vse več strank se odloča za daljši in ožji plavalni bazen ali protitočno napravo, pri ogrevanju pa so pogosto uporabljani alternativni viri, čeprav vsi niso primerni.

Vse več toplotnih črpalk
"Zaradi tehnične izpopolnjenosti in prilagojenosti ogrevanju – sistemi tipa zrak-voda – v zadnjem času pri ogrevanju bazenske vode močno pridobivajo toplotne črpalke. Fotovoltaika na drugi strani pa je tu bolj v povojih in ima zaradi omejitev – ob močnem soncu dodatno ogrevanje bazenske vode niti ni potrebno – relativno neznaten tržni delež," je povedal Bojan Cvetko iz podjetja Bazeni Cvetko.

Že polovica s protitokom
Največji tržni delež pri nas predstavljajo modelski zidani ali betonirani bazeni, ki so tudi mnogo cenejši od izdelkov po meri. Predvsem pri manjših bazenih so zelo pogoste protitočne naprave, ki pri bazenih srednjega in višjega razreda predstavljajo že 50-odstotni tržni delež. "Zelo pogosto se iz komercialnih razlogov združujeta plavalni in masaži namenjen del bazena, kar pa zahteva nekoliko bolj zapleten sistem ogrevanja in dovajanja vode," je opozoril Cvetko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.