Magazin
25 ogledov

Beograd je kontrast, ki privlači

Beograd se ne more skriti pred svojo zgodovino, po kateri je znan po celem svetu Žurnal24 main
Največji vtis na obiskovalce naredita arhitektura in odprtost domačinov, medtem ko vtis pokvarijo slabi hoteli in siromaštvo, ki je vidno na vsakem koraku.

Beograd se ne more skriti pred svojo zgodovino, po kateri je znan po celem svetu. V mestu je ogromno prelepih komunističnih zgradb, na žalost pa je videti tudi veliko porumenelih in porušenih objektov, ki še vedno spominjajo na pretekle dogodke, od katerih se Beograd verjetno ne bo nikoli dokončno poslovil. V oči bodejo siromaštvo in umazana naselja na eni strani in prelepe vile ter dragi avtomobili na drugi. Če se pelješ s taksijem, lahko za isto ceno izbiraš med avtom znamke Fiat, starim okoli 30 let, in novim taksijem znamke Opel. Nasprotja seveda ne zmanjšajo lepote Beograda, mogoče ga naredijo le še bolj zanimivega. Takšni so vtisi tujih novinarjev in turistov, ki so pred kratkim pripotovali v Beograd, da bi si ogledali medijski dogodek leta – Eurosong.

Eden in edini, edinstven Beograd
Nekatere spominja na Istanbul, druge na Paris, spet tretje na London. Nekateri preprosto niso našli primerjave z evropsko prestolnico, saj naj bi bil Beograd edinstven. Pohvale se po navadi nanašajo na predele Kalemegdana in Skadarlije, na žure na splavih, prijaznost in dostopnost domačinov, domačo hrano in še in še.


Razkol med revnimi in bogatimi v Beogradu kar bode v oči. © Matjaž Tavčar

 
Prelepi ljudje, a slabi hoteli
Poleg ogromnih modernih stolpnic se vidijo tudi stare zgradbe, ki so preživele več desetletij, če ne celo stoletij, in vedo vse o zgodovini Srbije, saj so jo občutile na lastni koži. Nasprotja je opaziti tudi med ljudmi; med tistimi, ki imajo vse, in tistimi, ki nimajo skoraj nič. "Beograd me spominja na mesta v Nemčiji pred skoraj desetimi leti," meni Karstel Heler iz Nemčije.
Čeprav se je turistična zveza izredno dobro pripravila na naval turistov, nekateri hoteli še vedno ne izpolnjujejo evropskih standardov. Po pričevanju nekaterih novinarjev naj bi ponekod tudi brez sobnih aktivnosti odpadal omet, voda je motna, ko pogledaš skozi okno, vidiš steno ... "Beograd bo vedno zanimivo mesto. Arena je prelepa in ljudje so neverjetno gostoljubni. Edina stvar, ki moti, je to, da hotel, v katerem prebivamo, nikakor ne ustreza številu zvezdic, ki jih ima. To se ne bi smelo dogajati," pravi Ljudmila Nebilitstia iz Ukrajine. "Bila sem šokirana, ko sem skoraj poleg hotela s petimi zvezdicami videla romsko naselje. Ne morem verjeti, da ljudje dejansko lahko živijo v takih okoliščinah in taki bedi. Tega pri nas ne vidiš," pa pravi novinarka iz Danske.

Slana hrana, celo preokusna
Med turisti smo našli tudi tiste, ki so vedeli, v katerem političnem času trenutno živi Srbija. Gruzijci na primer, ne morejo mimo stvarnosti, ki se dogaja na Kosovu, in to zelo radi pokomentirajo. Seveda podpirajo Srbijo, medtem ko Rusi ostajajo realni. "Beograd ni bogat, kar se vidi. Tudi Rusija je šla skozi podobna zgodovinska obdobja," je dejal Anton Kurdovič , novinar iz Rusije. Edina stvar, ki ostaja skupna vsem obiskovalcem, je navdušenost nad čevapi in sarmo. Po njihovih besedah bodo okus hrane odnesi s seboj domov in se zaradi tega tudi vrnili. "Hrana v Srbiji je zelo slana, zato moram popiti več piva," pravi Beni van Korneval , navdušen novinar iz Nizozemske.

Beograd je trenutno prav zaradi Eurosonga prestolnica Evrope, v katero se zgrinjajo trume ljudi s celega sveta. Okoli beograjske arene vsak dan postopa ogromno navijačev, evrovizijskih navdušencev in navadnih turistov. Po sobotnem finalu se bo norija okoli Eurosonga počasi umirila, medtem ko bo Beograd ostal prijazen, lep, poln nasprotij in edinstven.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.