Magazin > Bizarno
527 ogledov

10 mafijskih zapovedi

Mafija je na Siciliji del vsakdana. Žurnal24 main
10 božjih zapovedi po mafijsko? Že možno, da zveni kot nekaj, kar bi zasledili v trilogiji Boter ali v Sopranovih, a seznam dejansko obstaja.

Fascinanten vpogled v življenje in pravila mafije je odkrila italijanska policija v hiši blizu Palerma, kjer je bil prejšnji teden aretiran eden izmed vodilnih mafijskih šefov. Salvatore Lo Piccolo, ki je bil na begu že vse od leta 1993, si je po trditvah italijanskih preiskovalcev prizadeval postati naslednji "šef šefov" razvpite sicilijanske mafije. Možje postave so ga prijeli v ponedeljek v podeželski hiši zunaj sicilijanske prtestolnice. Seznam z 10 zapovedmi so našli med Lo Piccolovimi šifriranimi zapiski o administraciji "Cose Nostre".

Salvatore Lo Piccolo, eden največjih italijanskih kriminalcev, je bil aretiran po tem, ko je 25 let uspešno bežal pred roko pravice. © Reuters

 
Mafija nad vsem in pred vsemi
Listo začenja uvodna izjava, ki se glasi: "Prisegam zvestobo Cosa Nostri. Če jo prevaram, bo moje meso gorelo." Pod kategorijo "Pravice in dolžnosti" najdemo 10 zapovedi, ki naj bi bile nekakšen uporabnikov priročnik dobrega mafijca. Kaj je prepovedano? Zadrževanje v barih, prijateljevanje s policijo in zamujanje na sestanke. Ker so Sicilijanci tradicionalisti in (začuda) verjamejo v moralo, je mafijcem prepovedano tudi "prilastiti si denar, ki pripada drugim ali drugim družinam", seznam pa daje tudi vodili, kako ravnati z ženskami. "Ne glej žena naših prijateljev" in "Spoštuj svojo ženo" sta denimo zapovedi, ki jih v podobni obliki najdemo tudi v izvirnih, 10 božjih zapovedih.

10 svetih mafijskih zapovedi so policisti našli pri preiskavi podeželske hiše, kjer se je skrival Lo Piccolo. © Reuters

 

A za razliko od temeljnega krščanskega kompasa pride pri mafiji na prvem mestu vedno - mafija. Peta zapoved mafijcu namreč nalaga, da je "na razpolago Cosa Nostri v vsakem trenutku, tudi če vaša žena ravno dobi porodne popadke". Zadnji del seznama postavlja pravila glede vključevanja - tisti zelo slabega obnašanja in brez moralnih vrednot se ne morejo pridružiti "ugledni" Cosi Nostri.

Preiskovalci menijo, da jim bodo najdeni dokumenti, vključno z 10 zapovedmi, dali vpogled v delovanje mafije. Dokumenti namreč podrobno razkrivajo tudi podjetja, ki imajo povezave z mafijo, in informacije o hierarhiji znotraj organizacije.

10 mafijskih zapovedi vs. 10 božjih zapovedi
1. Nihče se ne sme neposredno predstaviti enemu od naših prijateljev. To mora storiti tretja oseba. Veruj v enega Boga.  
2. Nikdar se ne ozri po ženah prijateljev. Ne želi svojega bližnjega žene.
3. Nikdar ne bodi viden s policaji. Ne skruni Božjega imena.
4. Ne zahajaj v pivnice in klube. Posvečuj Gospodov dan.
5. Biti vedno na razpolago Cosa Nostri je dolžnost - tudi če tvoja žena ravno rojeva. Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in da ti bo dobro na Zemlji.
6. Dogovore je treba brezpogojno spoštovati. Ne ubijaj.
7. Do žene se obnašaj spoštljivo. Ne nečistuj.
8. Kadar vas karkoli vprašajo, odgovori po resnici. Ne pričaj po krivem.
9. Denarja si ne smeš prilastiti, če pripada drugim ali drugim družinam. Ne želi svojega bližnjega blaga.
10. Ljudje, ki ne morejo biti člani Cose Nostre: vsak, ki ima bližnjega sorodnika v policiji, vsak, ki ima v družini prevaranta, vsak, ki se obnaša slabo in je brez moralnih vrednot. Ne kradi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.