Magazin > Bizarno
32 ogledov

Bojte se, bojte se!

Medtem ko je 12 harmonična številka, velja 13 za nesrečno. Žurnal24 main
Strah pred petkom 13. obstaja že od nekdaj. Nesrečna naj bi bila tako številka kot tudi dan v tednu.

 

Poslušajte sebe in pojdite prej iz službe.
LiLi SoRuM

Mnogim je tesno pri srcu, ko se na koledarju pojavi petek 13. Ta strah je vse kaj drugega kot racionalen. Izhaja namreč iz starih legend. Nesrečna pa naj ne bi bila le številka 13, ampak tudi petek.

 

 Za ene srečen, za druge nesrečen

Petek je edini dan v tednu, ki je ime dobil po ženski – boginji Freji, ki predstavlja plodnost in spolnost. Zato je petek v nekaterih kulturah (nemški, hindujski, škotski) kovan v zvezde, v drugih pa zaklet. Zlasti v krščanski. Med drugim naj bi Eva na petek premamila Adama in nad človeštvo poklicala zlo, Jezus je na petek umrl in Noe je na peti dan v tednu spoznal, da ladje ni zgradil zaman. V Angliji in ZDA petku pravijo tudi dan obešencev, saj so sodili zločincem.

Zlovešča 13

Medtem ko je 12 harmonična številka (12 mesecev, 12 ur), velja 13 za nesrečno. Pri zadnji večerji je za mizo sedelo 13 apostolov, Júda Iškarijót je sedel na 13. stolu. Tudi v poganski mitologiji je 13 izpostavljena kot zlovešča. 12 bogov, tako pripovedujejo, je mirno sobivalo, dokler se jim ni pridružil Loki, ki je izzval boj, v katerem je bil ubit ljubljenec vseh bogov, Baldur. K slabemu glasu petka 13. je veliko prispeval tudi Hollywood s svojimi filmi o tem dnevu. Ker pa imajo v špansko govorečem svetu za nesrečnega torek 13, so film preimenovali v Torek 13.

 

 

 

Pazite na finance!

"Današnji petek 13. je v večnosti pod vplivom števila 8, kar pomeni, da bo vplival predvsem na poslovno plat in kariero, na razvoj financ ter prejemanje obilja. Bodite previdni, kam vlagate svojo energijo in seveda denar, ker bo potrebno veliko več truda, da bi dosegli pozitivne rezultate. Število 13 je namreč karmični dolg, ki nam prinaša lekcije, iz katerih se moramo naučiti odgovornosti in trdnega dela," pa svari numerologinja LiLi SoRuM.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.