Magazin > Bizarno
69 ogledov

Dvorec, grajen po srednjeveško

Žurnal24 main
V Burgundiji na vzhodu Francije raste prav poseben dvorec, ki ga gradijo po srednjeveških metodah. Po dvanajstih letih gradnje je zgrajen do polovice.

Lastnik dvorca St. Fargeau, Michel Guyot, si je zamislil, da bi zgradil srednjeveški dvorec, in sicer po srednjeveških metodah. Dvorec se gradi od leta 1998.

Glavna dvorana je skoraj končana, stolp v višino meri 15 metrov. Grad se gradi iz kamna, ki ga najdejo na kraju samem. Cementa ne uporabljajo, temveč samo apno in pesek, tako kot v srednjem veku. V gozdovih okoli dvorca je polno gradbenikov, ki sodelujejo pri nenavadnem podvigu, se učijo starih obrti in privajajo na orodje, ki je bilo na voljo pred osmimi stoletji.

Kamnoseki in drvarji opravljajo osnovna gradbena dela. Vse ustvarjajo na kraju samem. Gradbišče je prav zaradi tega tudi mesto gradnje – vsi materiali so dostopni v okolici: kamen, les, voda iz bližjega potoka in podobno.

Sprva se je gradnja dvorca zdela nora ideja, zdaj pa je prava zanimivost za tamkajšnje prebivalce in turiste. Ti prihajajo iz vse Evrope, gradnjo pa lahko spremljajo tudi prek spletne strani.

Ker je na začetku gradnje dvorcu manjkala duša, so si gradbinci zamislili gospodarja, fevdalca po imenu segneur Gilbert. Kot pravi fevdalni gospodar pa ima tudi on svoje muhe in zahteve, ki jih morajo gradbeniki poznati, tako kot v fevdalnih časih.

Segneur Gilbert pričakuje, da bo grad dobil leta 2023., vendar to še ne pomeni, da bo gradnja končana. Gradbeniki načrtujejo preskok za nekaj stoletij in že računajo na novogradnjo iz 15. stoletja, tako kot so prave dvorce vsakih sto let popravljali in dograjevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.