Magazin > Bizarno
1 ogledov

Izračun za idealno novoletno drevesce

novoletno drevo, novoletna jelka Shutterstock
Ste se vedno spraševali, ali ima vaše novoletno drevesce preveč ali premalo okraskov? S kalkulatorjem lahko pridete do natančnega števila okraskov.

Ali je preveč okraskov, premalo girland, to je večna dilema pri božičnih in novoletnih drevescih. Temu bo morda sedaj konec, saj je britanska univerza Sheffield na svoji spletni strani ponudila kalkulator, s katerim je mogoče izračunati popolno ravnovesje.

V kalkulator je treba vnesti le višino drevesca, ta pa nato izračuna idealno število okraskov, dolžino girland in verige novoletnih lučk ter višino okraska na vrhu jelke. Izračun je mogoče dobiti na tej spletni strani. Za 1,80 metra visoko jelko tako predlaga 37 okraskov, 919 centimetrov girland in 565 centimetrov svetlečih lučk. Okrasek na vrhu drevesca naj bo visok 18 centimetrov.

Tisti, ki želijo, si lahko razmerje izračunajo tudi sami, saj so na omenjeni spletni strani tudi ustrezne matematične formule, ki sta jih našla študenta Nicole Wrightham in Alex Craig za potrebe ene od veleblagovnic.

Kot je povedala Nicole Wrightham, sta do formul prišla v dveh urah. Ob tem je izrazila upanje, da bodo s tem prazniki "za vse morda nekoliko lažji". Pod pogojem seveda, da se bodo uspeli dogovoriti o barvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.