Magazin > Bizarno
35 ogledov

Izumili tiskalnik za 3D čokoladne dobrote

čokolada Žurnal24 main
Ljubitelji čokolade in drugih čokoladnih dobrot boste prav gotovo navdušeni nad novim izumom. Od sedaj naprej si boste namreč čokolado lahko oblikovali in natisnili kar doma.

Znanstveniki z univerze Exeter so izumili tiskalnik, na katerem si boste lahko natisnili čokoladne dobrote. Potrošniki bodo tako lahko kmalu oblikovali produkt na svojem računalniku in ga nato proizvedli v tridimenzionalni čokoladni obliki. Da bodo namesto črnila v tiskalniku uporabili čokolado, so se odločili, ker je "razpoložljiva, z nizkimi stroški in nenevarna. Poleg tega ni nobene izgube, saj lahko ves neuporabljen material seveda pojemo,“ je pojasnil vodja raziskave dr. Liang Hao.

Novi izum je sicer namenjen večjim proizvajalcem, kot so slaščičarji in v prehrambeni industriji, vendar na univerzi zatrjujejo, da bo zaradi njegove nizke cene dostopen vsem. Šlo naj bi za prvi tovrstni tiskalnik na svetu. V njegovo oblikovanje je bilo vloženega veliko truda in časa, saj so morali poskrbeti, da se čokolada pravočasno strdi, poleg tega pa so morali tudi poiskati logaritem, ki bi na stroju v določenem trenutku zamenjal temperaturo segrevanja in hlajenja čokolade v skladu s temperaturo prostora, v katerem se nahaja.

Komentarjev 1
  • ghz891 19:40 21.januar 2014.

    Ravno sem mislil reči da je 3D printanje ena velikih "game changing" "novih" tehnologij, potem pa opazim tole:"poleg tega pa so morali tudi poiskati logaritem"Kakšen logaritem? Logaritem je le neka matematična funkcija, prava beseda je (računalniški) ...prikaži več algoritem, algoritem je podobno kot recept.